Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Cukrová repa: Platby je potrebné nasmerovať na produkciu

Cukrová repa: Platby je potrebné nasmerovať na produkciu
insert_photoarchív poľnoinfo - Na dňoch poľa cukrovej repy nechýbajú ani stredoškoláci.

Pri pestovaní cukrovej repy je podľa Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR potrebné prerozdeliť dostupné finančné prostriedky efektívne a “nasmerovať ich na produkciu ako takú”. “Rozpočet rezortu je v dôsledku krízy oproti minulosti nižší,” informoval agrorezort na svojej internetovej stránke po včerajšom stretnutí ministra pôdohospodárstva SR Vladimíra Chovana so zástupcami petičného výboru súčasných a bývalých pestovateľov cukrovej repy. Petičný výbor totiž ministrovi predložil petíciu za zachovanie osobitnej platby na cukor.

Šéf agrorezortu sa na rokovaní s petičným výborom dohodol na tom, že rozhodnutie o zachovaní osobitnej platby na cukor ešte zváži a po preverení finančných možností kapitoly rezortu zaujme konkrétne stanovisko.

Podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon 11. februára 2010 vyhlásil, že minister pôdohospodárstva Chovan robí nesociálne a nesolidárne kroky voči poľnohospodárom tým, že chce zrušiť kompenzácie, ktoré pestovateľom cukrovej repy prideľuje EÚ. Pôvod tejto snahy však vidí Simon už v krokoch bývalého šéfa agrorezortu Miroslava Jureňu.

Rozhodnutie zrušiť platby za plodiny na ornej pôde považuje Simon tiež za definitívne znevýhodnenie intenzívnych výrobných oblastí. Vyzval vtedy ministra Chovana, aby dôkladne prehodnotil svoje rozhodnutia a neprijal také, ktoré sa už v budúcnosti nebudú dať napraviť.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo - Na dňoch poľa cukrovej repy nechýbajú ani stredoškoláci.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments