Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z ekonomiky

Vláda pripravuje zrušenie červenej nafty

Vláda pripravuje zrušenie červenej nafty
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Aktualizované 17:05 (8. septembra) – Podľa pripravovaných zmien v spotrebných daniach, ktoré včera zverejnilo Ministerstvo financií, by malo dôjsť k zrušeniu zníženej sadzby dane na takzvanú červenú naftu a biopalivá. Zvýhodnená nafta pre poľnohospodárov, ktorá sa označuje červený farbivom je v súčasnosti zdanená sumou 225,71 eur za tisíc litrov.

Základná sadzba dane na naftu je pritom 368 eur za 1000 litrov. Tento krok by poľnohospodárom zvýšil náklady na liter nafty o 17 centov.

Ešte v apríli sa pritom hralo o to, či Európska komisia predĺži platnosť schémy štátnej pomoci na daňovo zvýhodnenú červenú naftu. To sa nakoniec podarilo a Európska komisia ponechala túto podporu poľnohospodárstva do 31.12.2012.

„Poľnohospodárstvo sa nachádza v mimoriadne zložitej situácii a akékoľvek zvýšenie daňového zaťaženia, ktoré súvisí s hospodárením na pôde, ju rozhodne neuľahčí“, uviedol Vladimír Chovan, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Ako poľnoinfo.sk informoval Stanislav Nemec, hovorca SPPK, zamýšľané zrušenie daňovo zvýhodnenej nafty používanej v poľnohospodárskej výrobe zvýši pri komorou odhadovanej ročnej spotrebe 100- až 120-tisíc ton jeho náklady približne o 17 až 20 miliónov eur ročne.

„Pre roľníkov toto opatrenie rozhodne nepredstavuje pozitívny signál. Navyše sa objavilo v čase, keď ako soľ potrebujú každé euro, pretože sa ocitli na pokraji existenčného ohrozenia“, prízvukuje V. Chovan.

Vláda tiež plánuje od januára zrušiť aj daňové zvýhodnenie pre biopalivá v zmesi s fosílnym palivom, čo by malo podporiť rozpočet 43,6 miliónmi eur. Zrušenie oslobodenia od platenia dane z nafty používanej pri preprave tovaru na Dunaji má prispieť sumou 3,1 milióna eur.

Hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Katarína Ďurica sa pre poľnoinfo.sk vyjadrila, že rokovania k červenej nafte ešte nie sú ukončené.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments