Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Ceny cukru opäť dosahujú rekordy

Ceny cukru prekročili tento týždeň úroveň 30 centov za libru (približne 0,45 kg) a dosiahli takmer 30-ročné maximum. Dôvodom sú obavy z nízkych úrod v Brazílii a neistota okolo obnovenia vývozu cukru z Indie. Krajiny sú najväčšími producentmi cukru na svete.

Cena nerafinovaného cukru na marec dosiahla v utorok (2.11.) počas obchodovania na krátky čas 30,64 centa (21,86 eurocenta) za libru, čo je takmer 30-ročné maximum, aj keď uzatvorili na nižšej úrovni. V stredu dosiahli ceny nerafinovaného cukru 30,31 centa/libra. V prípade rafinovaného cukru sa ceny dnes zvýšili nakrátko na 756,60 USD/tona, čo je zasa najvyššia hodnota od 26. januára. Najnovšie ceny potvrdzujú mimoriadne nestabilný rok, keď po rekordných cenách na jeho začiatku sa do mája prepadli prakticky o polovicu, aby v týchto dňoch opäť prudko vzrástli.

Problémy spôsobuje najmä zlé počasie v Brazílii. Okrem tejto krajiny zasiahlo nepriaznivé počasie aj úrody v Číne, Austrálii a Rusku, no správy z Brazílie vyvolávajú na trhoch najväčšie obavy. Krajina je totiž najväčším producentom cukru na svete. Úrody cukrovej trstiny v hlavných produkčných oblastiach Brazílie klesli podľa najnovších správ v prvej polovici októbra medziročne až o tretinu.

Ďalším faktorom je India, ktorá v snahe udržať ceny na domácom trhu na prijateľnej úrovni, zastavila vývoz cukru na zahraničné trhy. Tie teraz čakajú na rozhodnutie indických úradov o prípadnom opätovnom povolení vývozu. Rozhodnutie by malo padnúť niekedy v 3. novembrovom týždni.

Ak by zlé počasie v Brazílii pretrvávalo aj naďalej, analytici vzhľadom na súčasný vysoký dopyt predpokladajú, že do marca by sa ceny cukru mohli zvýšiť o približne 19 %. Ako uviedla maklérska spoločnosť Newedge, cena nerafinovaného cukru by sa mohla vyšplhať až na 35 centov/libra. Ak by sa tak stalo, cukor by bol najdrahší od novembra 1980.

Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments