Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Na Slovensku ceny obilnín naďalej raketovo rastú

Na Slovensku ceny obilnín naďalej raketovo rastú
insert_photo5 x poľnoinfo.sk

Včera (8. marca) sa stretol Cenový burzový výbor (CBV) a zhodol sa na aktuálnych trhových cenách. Prinášame vám prehľad cien na západnom Slovensku s predpokladom vývoja do budúcnosti. Očakávaný vývoj o dva týždne a aj o tri mesiace je v grafe uvedený s hviezdičkou.

Nárast cien potravinárskej pšenice triedy E dosiahol za posledné dva týždne neuveriteľných 35 eur za tonu. V súčasnosti speňažujú poľnohospodári túto chlebovú obilninu na západnom Slovensku za 280 eur za tonu, na strednom Slovensku o takmer dve eurá vyššie a na východe republiky dosahujú ceny až 290 eur za tonu. Napriek tomu, že ceny v zahraničí začali mierne klesať, na Slovensku sa prejavil nedostatok zásob, ktorý je podľa predsedu Burzovej komory Pavla Schultza, dôvodom nárastu cien. Ako ďalej uvádza, i po zbere novej úrody v júli 2011 sa očakáva vyššia cena obilnín, ako napríklad po minuloročnej žatve.

Nárast cien pri kŕmnej pšenici dosiahol za posledné dva týždne približne 15 eur. Najvyššia cena je na západnom Slovensku, kde dosahuje 225 eur za tonu. Pod hranicou 200 eur sú ceny na strednom Slovensku. V budúcnosti sa očakáva mierny pokles cien kŕmnej pšenice.

Aktuálna cena kukurice je 217 eur za tonu, čo je o vyše 20 eur viac, ako pred dvoma týždňami. Rozdiely medzi regiónmi v speňažovaní produkcie takmer neexistujú a aj v ďalšom období sa počíta s nárastom cien.

Ceny repky stúpli za posledné dva týždne o viac ako 100 eur na aktuálnych 540 eur za tonu. Za túto sumu speňažujú repku poľnohospodári aj v ostatných regiónoch Slovenska. V budúcnosti sa predpokladá stabilizácia cien.

Slnečnica zhodnotila o viac ako 40 eur na 500 eur za tonu. CBV počíta s ďalším miernym nárastom cien.

Ostatné komodity:

Jačmeň sladovnícky (západné Slovensko) – 222,50 eur za tonu a predpokladá sa minimálny pokles cien.

Jačmeň kŕmny (západné Slovensko) – 205 eur za tonu a predpokladá sa stabilizácia cien.

Kukurica potravinárska (západné Slovensko) – 219 eur za tonu a predpokladá sa mierny nárast cien.

Raž potravinárska (západné Slovensko) – 210 eur za tonu a predpokladá sa stabilizácia cien.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: 5 x poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments