Zadajte hľadaný výraz

Rozhovory Zaujímavosti

AX 2011: Róbert Fico hovorí v rozhovore pre poľnoinfo.sk o agrosektore

AX 2011: Róbert Fico hovorí v rozhovore pre poľnoinfo.sk o agrosektore
insert_photopoľnoinfo.sk - bývalý predseda vlády Róbert Fico, tieňový minister pôdohospodárstva za stranu SMER - SD Stanislav Becík a Marian Záhumenský podpredseda výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

S bývalým predsedom vlády Róbertom Ficom sme sa stretli na výstave Agrokomplex a zaujímalo nás, aký má názor na predložený návrh štátneho rozpočtu, či má SMER – SD záujem v prípade zostavovania vlády o rezort pôdohospodárstva, alebo ako sa mu komunikuje so súčasným tieňovým ministrom pôdohospodárstva za stranu SMER – SD Stanislavom Becíkom.

Čo hovoríte na návrh štátneho rozpočtu pre pôdohospodárstvo na rok 2012?
Tie prvé čísla, ktoré sú k dispozícii, sme hodnotili už v tieňovom kabinete a samozrejme, ako opozičný politik musím hodnotiť to, čo robí súčasná vláda v porovnaní s tým, čo sme robili my. Ak si len zoberiem doplácanie zo štátneho rozpočtu k priamym platbám, tak je tam pokles na nulu. Významne sa znížila aj samotná štátna pomoc. Z tohto dôvodu si myslíme, že naše poľnohospodárstvo ani zďaleka nedostáva to, čo by malo dostávať, čo je proti záujmom Slovenska. Vieme aké sú problémy s potravinovou bezpečnosťou, ale je tu vláda, ktorá sa rozhodla ísť touto cestou a sú tu ľudia, ktorí to po nejakom čase zhodnotia.

Za štyri roky ste mali vo vláde štyroch ministrov pôdohospodárstva. Boli to nominanti inej politickej strany. Nie je čas sa možno zamyslieť nad tým, že ak by SMER-SD zostavoval vládu, že by si nenechala najsilnejšia vládna strana len napríklad silové rezorty, alebo ministerstvo zahraničných vecí, ale aj rezort pôdohospodárstva?
Pokiaľ by došlo k tomu, že by sme sa niekedy znova dostali do vládnych pozícií, tak by sme mali eminentný záujem o tento rezort a to aj z toho dôvodu, že v našich radoch naozaj pôsobia ľudia, ktorí sa ukázali ako erudovaní odborníci. Môžem spomenúť Stana Becíka, Maroša Záhumenského a ďalších. Stano Becík pôsobí aj ako tieňový minister pôdohospodárstva, preto tu nemám žiadnu obavu o plynulé prevzatie rezortu pri takejto možnosti. Takže áno, potvrdzujem takýto záujem.

Posledná otázka sa dotkne osoby pána Becíka, ktorý je, ako ste uviedli, tieňovým ministrom. Ste spokojný s jeho pôsobením v tieňovej vláde? Zdá sa vám, že dostatočne aktívne pôsobí vo vzťahu k súčasnému ministrovi?
Stana Becíka som vnímal ako ministra, ktorý vniesol do tohto rezortu šarm a aj to je možno dôležité z hľadiska pôsobenia ministra pôdohospodárstva. Aby to nebolo iba o zaplatených čižmách a nič viac. Do rezortu priniesol iný rozmer a my skôr pracujeme na odbornej úrovni. Stano dáva podklady, komunikuje a politické stanoviská budeme formulovať my. V tomto okamihu napriek tomu, že pôdohospodárstvo je veľmi dôležité, Slovensko prevalcovali iné témy, ktoré boli možno dôležitejšie. Takže dúfajme, že skoro skončí téma eurovalu a ďalších a budeme sa napríklad môcť venovať i tomu, ako vyzerá rozpočet na rok 2012.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - bývalý predseda vlády Róbert Fico, tieňový minister pôdohospodárstva za stranu SMER - SD Stanislav Becík a Marian Záhumenský podpredseda výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
jaroslav
jaroslav
18. august 2011 22:45

stretli sa dvaja ktory sa nemaju v láske lebo obidvaja su rovnaky bezcharakterny zlodeji o tretom sa radšej ani nevyjadrujem. to by bola pohroma keby becík bol ministrom ten si cudzí sad privlastní že mu ho zničila burka chumaj.taky starci by si mali kupiť udicu a nech si hadže svojho… Celý komentár »