Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z domova

Fico: Dôležitou úlohou bude aj využívanie eurofondov

Fico: Dôležitou úlohou bude aj využívanie eurofondov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR je podľa slov premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) mimoriadne komplikovaný rezort, pretože má obrovské množstvo podriadených inštitúcií. Navyše do jeho pôsobnosti patria aj Lesy SR, š.p., a Slovenský pozemkový fond (SPF), ktorý podľa neho najmä v posledných mesiacoch „robil vrásky na čele“.

„Za veľmi dôležitú úlohu v rezorte pôdohospodárstva považujem využívanie eurofondov. MPRV SR je súčasťou viacerých operačných programov, preto prvoradou úlohou ministra pôdohospodárstva bude, aby bol v týchto otázkach elementárny poriadok a najmä, aby peniaze, ktoré majú byť vyčerpané, aj boli v súlade s legislatívou SR a komunitárnym právom vyčerpané,“ uviedol dnes Fico na brífingu po oficiálnom uvedení Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer-SD) do funkcie šéfa MPRV SR.

„Druhá veľmi dôležitá úloha je náš postoj ako malého štátu, avšak s veľmi dôležitou históriou poľnohospodárstva, k spoločnej európskej poľnohospodárskej politike (SPP). Je všeobecne známe, že nová SPP je orientovaná najmä na malé a stredné poľnohospodárske podniky, čo nevyhovuje štruktúre poľnohospodárskej výroby na Slovensku, pretože u nás máme podstatne väčších výrobcov. Preto jednou z ďalších prioritných úloh MPRV SR bude, aby na pôde EÚ jasne zaznel aj hlas takej krajiny, ako je Slovensko a aby sme pokúsili presadiť v SPP aj naše pohľady a naše postoje,“ priblížil.

„Na tento účel bude v stredu (18. 4.) na rokovaní vlády SR vymenovaný štátny tajomník MPRV SR, človek ktorý pracuje v oblasti operačných programov profesionálne, má kontakty s Bruselom a so zahraničím. Nechcem teraz hovoriť meno, zajtra bude všetko jasné na rokovaní vlády, pretože sú potrebné ešte niektoré procedurálne otázky,“ avizoval premiér s tým, že dal zároveň šéfovi MPRV SR možnosť rozhodnúť sa, či je potrebné vymenovať pre MPRV SR aj druhého štátneho tajomníka.

„Ďalšou dôležitou úlohou, ktorá čaká MPRV SR, je zvýšenie podielu slovenských poľnohospodárskych produktov na slovenskom trhu. K tomu by som okamžite prirátal aj problémy s dovozom nekvalitných potravín. Budem s pánom ministrom veľmi úzko komunikovať témy, ktoré sa týkajú hygieny, veterinárnej starostlivosti, obchodnej inšpekcie. Toto všetko bude minister Jahnátek musieť používať vo vzťahu k obchodným reťazcom a celkovo k dovozu, aby sa nám podarilo zvýšiť podiel slovenských produktov na pultoch,“ poznamenal.

„Keď máte zaťatú sekeru 500 miliónov eur z čias vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) a máte povinnosť znížiť deficit štátneho rozpočtu v roku 2013 pod úroveň 3 % HDP, tak nemôžete znižovať príjmy štátneho rozpočtu. To jednoducho nejde, to je nezlučiteľné,“ dodal Fico na margo otázok k zníženiu DPH na potraviny. Prisľúbil zároveň, že bude rokovať s rezortom financií o možnosti zavedenia 6 % DPH pri tzv. predaji potravín z dvora.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
3 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
rado
rado
17. apríl 2012 23:02

z dvora kupuje každy bez pokl. dokladu tak otazka dph je uplne zbytočná a populistická a to čo sa prizná z predaja dvora tak nepokryje ani náklady na uradníka a pevne dúfam že peniaze z eurofondov nepojdu pre stavebnú firmu a obce na chodníky ale pre farmárov

Realista
Realista
17. apríl 2012 23:52

stav v euro fondoch ?
karty sú v podstate rozdané kontraktácia viz
http://www.apa.sk/index.php?navID=353
deliť v podstate nie je čo, len dohliadnuť na realizovanie…

realista
realista
17. apríl 2012 23:57

a ešte jedno podozrenie…
že by to bol jeden z dôvodov prečo niet v návrhoch na obsadenie pozícií v rezorte „mien z praxe“ ? 😉