Zadajte hľadaný výraz

Lesníctvo Z domova

Hypotekárna kríza v USA zasiahla aj Lesy Slovenskej republiky

Hypotekárna kríza v USA zasiahla aj Lesy Slovenskej republiky
insert_photolesytanap.sk

Banská Bystrica 6. októbra (TASR) – Banskobystrický štátny podnik Lesy SR (LSR) pre zachovanie kladného hospodárskeho výsledku v 1. polroku tohto roka, ktorý dosiahol 247 miliónov Sk (8,2 milióna eur), zredukoval takmer všetky investície. Pritom z plánovaného tohtoročného výsledku 211 miliónov Sk (7 miliónov eur) musí 200 miliónov Sk (6,64 milióna eur) preddavkovým spôsobom odviesť ku koncu októbra do štátnej pokladne. Plynule preklenúť náročné obdobie má podniku pomôcť racionalizácia a zefektívnenie činnosti. Predpokladaná úspora 300 miliónov Sk (9,96 milióna eur) režijných nákladov bude smerovať najmä do vyrovnania miezd a nákladov, minimálne na úroveň inflácie.

V súčasnosti v podniku pracuje 4374 ľudí, z toho 2750 technicko-hospodárskych zamestnancov a 1624 robotníkov. Priemerná mzda dosahuje 27.204 Sk (903,01 eura). Plánovaná racionalizácia predpokladá prepustiť asi 500 ľudí, najmä riadiacich pracovníkov a úradníkov na generálnom riaditeľstve, v OZ a lesných správach.

„Nepopulárny krok ako výsledok podrobných ekonomických analýz potvrdil aj nezávislý ekonomický audit podniku,“ zdôraznila hovorkyňa LSR Anita Fáková.

Náročnú ekonomickú situáciu v LSR ovplyvnila najmä hypotekárna kríza v USA, ktorá poznačila aj európsky trh s drevom a surovými drevárskymi produktmi. Dlhodobý pokles cien dreva len v tomto roku znamenal pre podnik stratu 400 miliónov Sk (13,8 milióna eur), pričom prognózy na najbližšie dva roky nenaznačujú obrat k lepšiemu. Svoje spôsobilo aj odovzdávanie zreštituovaných lesov pôvodným vlastníkom. LSR to robia vo vlastnej réžii od roku 1990, pričom ročne sa náklady na tieto úkony vyšplhajú na 85 miliónov Sk (2,82 milióna eur). Výrazným ekonomickým záväzkom je aj správa 230.000 ha neštátnych neodovzdaných lesov (takmer tretina spravovaných lesov), do ktorých sa len investuje, ale ťažiť sa v nich nesmie.

Ďalším faktorom vplývajúcim na hospodárenie LSR je enormný nárast kalamitného dreva z veterných, najmä však podkôrnikových kalamít, ktoré zasiahli už dve tretiny smrečín. Pritom cena prioritne spracovanej kalamitnej drevnej hmoty sotva pokryje vstupné náklady pri jeho ťažbe. O toto drevo je minimálny záujem a čím dlhšie stojí, tým sa cena ďalej znižuje. Zákon o lesoch však jednoznačne definuje prioritné spracovanie takéhoto dreva a LSR ho plne rešpektujú. Aj preto sa zásoby dreva v skladoch pohybujú na úrovni 10 %, pričom produkcia 10 OZ je plne kalamitná.

Náklady na obranné opatrenia proti podkôrnikom v zmysle Uznesenia vlády a v rámci Stratégie boja proti hmyzím škodcom, ktorú vypracovalo Národné lesnícke centrum vo Zvolene, sa v dôsledku výraznej expanzie lykožrúta zviacnásobili. Lykožrút za jednu sezónu vyprodukoval tri generácie chrobákov a náklady na jeho likvidáciu si namiesto 20 miliónov Sk (663.878 eur) vyžiadali viac ako 120 miliónov Sk (3,983 milióna eur). Ošetrilo sa pritom 1,5 milióna kubíkov kalamitného smrekového dreva.

Sanácia povodňových škôd v tomto roku presiahla 80 miliónov Sk (2,656 milióna eur). Pritom protipovodňové opatrenia, hradenia bystrín či spevňovanie tokov riek tiež robia LSR vo vlastnej réžii.

„Štátni lesníci obhospodarujú vyše 960.000 ha lesných porastov, čo je asi 49 % všetkých lesov v SR. Majú 26 odštepných a štyri špecificky zamerané závody ako Biomasa, Semenoles, Odštepný závod (OZ) drevárskej výroby a lesnej techniky. Štátny podnik nedostáva žiadne dotácie, ani príspevky od štátu,“ dodala hovorkyňa.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: lesytanap.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments