Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Simon: SPF by nemal platiť za pôdu viac, ako bola jej kúpna cena

Slovenský pozemkový fond (SPF) by nemal platiť za pôdu viac, ako bola kúpna cena pozemku, ktorú cez úver zaplatil kupujúci. Myslí si to exminister pôdohospodárstva a podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. Ten v závere piateho rokovacieho dňa 16. schôdze NR SR upozornil, že na základe novely z dielne agrorezortu sa môže stať, že SPF zaplatí za pôdu viac, ako bola kúpna cena. Ak sa pôvodný návrh novely nezmení, podľa Simona bude priestor na špekulatívne transakcie.

Martin Fecko z OĽaNO varuje pred možným tunelovaním pozemkových spoločenstiev, ktorému chce zabrániť pozmeňujúcim návrhom. Vládna novela zákona o pozemkových spoločenstvách podľa neho neprinesie ich ochranu, ale likvidáciu pozemkových spoločenstiev. Podľa Fecka to má umožniť zrušenie predkupného práva pri predaji podielov v rámci pozemkového spoločenstva a zníženie rozhodovacieho kvóra pri otázkach o zániku či vstupe do obchodnej spoločnosti na nadpolovičnú väčšinu. Fecko chce svojím pozmeňujúcim návrhom okrem iného zachovať dvojtretinové kvórum potrebné na rozhodovanie o zániku či o vstupe spoločenstva do obchodnej spoločnosti.

Podľa vládnej normy by SPF mohol nadobudnúť pozemky, ktoré boli predmetom úveru. Novela zákona má vytvoriť podmienky na nákup poľnohospodárskej pôdy fyzickými a právnickými osobami, ktoré na nej hospodária. Návrh je podľa rezortu pôdohospodárstva konštruovaný tak, že má zároveň obmedziť špekulatívne nákupy pôdy, ku ktorým nezriedka dochádza pri predaji založenej pôdy, v exekučných konaniach respektíve dobrovoľných dražbách.

K diskusii o novele sa poslanci ešte vrátia, dnes ju totiž neskončili. Vo štvrtok 21. marca však rokovací deň nezačnú touto právnou normou, ale Správou o plnení úloh zahraničnej politiky SR v roku 2012. Pokračovať budú zameraním slovenskej diplomacie na tento rok a poslanci si vypočujú aj Správu o činnosti ombudsmanky Jany Dubovcovej za rok 2012. Na poslancov NR SR čaká aj pravidelná Hodina otázok, počas ktorej sa členovia vlády prídu snemovni zodpovedať.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments