Zadajte hľadaný výraz

MPRV SR Z ekonomiky

Minister: S výsledkami rokovaní o SPP môžeme byť spokojní

Poľnohospodári v SR môžu byť s výsledkami rokovaní o Spoločnej poľnohospodárskej politike (SPP) Európskej únie (EÚ) spokojní. „Prinášam pre slovenských poľnohospodárov dobré správy,“ uviedol včera (26. júna) minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) krátko po príchode z bruselskej Rady ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo.

„Myslím si, že na základe týchto výsledkov môžu byť poľnohospodári celkom spokojní. Je tu šanca, že slovenské poľnohospodárstvo by sa za vyrokovaných podmienok mohlo do konca roku 2020 zrevitalizovať,“ spresnil.

Krátenie priamych platieb pre veľké subjekty, tzv. caping zostáva síce záväzný, ale podľa Jahnátka je nastavený tak, že v prípade platieb vo výške viac ako 150.000 eur je krátenie 10-% a pri platbách nad 300.000 eur pristupuje k tomu ďalšie 4-% krátenie.

„V prípade, že štát použije mechanizmus tzv. redistribučných platieb, stáva sa caping dobrovoľnou aktivitou. Redistribúcia platieb znamená, že výrazne podporíme malých mladých začínajúcich poľnohospodárov. V podmienkach SR to znamená, že prvých 28 hektárov každého poľnohospodárskeho podniku bude výrazne dotovaných a bude mať minimálne o 100 % vyššiu platbu ako ostatné hektáre,“ priblížil minister.

Redistribučné platby podľa Jahnátka pomôžu nákladovo malým poľnohospodárom, lebo im zvýšia príjmy a stanú sa tak konkurencieschopnejší oproti veľkým poľnohospodárskym podnikom.

„Slovensku sa taktiež podarilo ustrážiť tzv. frančízu. Frančíza sa bude uplatňovať nad 5000 eur príjmu. Nám sa podarilo znížiť túto hranicu na 2000 eur. Na najbližšie programovacie obdobie pôjde frančíza v hodnote 2000 eur, čo pre slovenských poľnohospodárov znamená, že prostriedky, ktoré by Brusel zinkasoval, klesnú približne na polovicu. Takto ušetríme približne 8 až 9 miliónov eur,“ vyčíslil.

Treťou dobrou správou pre poľnohospodárov podľa neho je, že sa podarilo presadiť 15 % tzv. dobrovoľne viazanej platby, čo mala SR ako jednu zo svojich priorít.

„Znamená to, že členské štáty môžu dobrovoľne viazať 15 % z priamych platieb a použiť ich na tzv. citlivé sektory. V otázke citlivých sektorov sa nám podarilo do hry naspäť vrátiť ovocie a zeleninu. Bohužiaľ u ošípaných a v hydine sme nezaznamenali úspech. Pre ne máme však riešenie cez Program rozvoja vidieka, cez ktorý dokážeme dofinancovať a podporovať chov ošípaných a hydiny,“ doplnil Jahnátek. Mechanizmus podpory chce predstaviť v najbližších mesiacoch tak, aby platil od roku 2014.

Pri otázke tzv. zazelenania ornej pôdy sa podľa ministra hranica ustálila na hranici 5 %, znížila sa tak z doterajších 7 % pôdy.

„Zaujímavé sú aj formulácie pri tzv. mladom, malom a aktívnom farmárovi. Mladí farmári bude povinná schéma, keď farmár bude vo firme štatutárom prvýkrát v živote a nesmie mať viac ako 40 rokov. Malí farmári budú farmári, ktorí nemajú ročný príjem z dotácií vyšší ako 1250 eur. V oblasti aktívneho farmára sa urobil tzv. negatívny zoznam, teda zoznam toho, čo sa nemôže považovať za agroaktivitu –nebudú sa započítavať aktívnemu farmárovi športoviská, letiská, vodné plochy, ani líniové stavby,“ podčiarkol.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Sesto666
Sesto666
27. jún 2013 9:47

Aj zla sprava moze byt dobrou, len ju treba spravne sformulovat.

agrárnik z HN
agrárnik z HN
27. jún 2013 9:47

Práve včera prišiel z rokovania z Bruselu náš pán minister a podvečer pred davom mikrofónov a za bleskov novinárskych foťákov zvestoval dobrú správu citujem: „Myslím si, že na základe týchto výsledkov môžu byť poľnohospodári celkom spokojní. Je tu šanca, že slovenské poľnohospodárstvo by sa za vyrokovaných podmienok mohlo do konca… Celý komentár »

jano
jano
27. jún 2013 14:51

nu a budě dobre!choroba uměráčik je zažehnanáná a aj cesta etruskou sa nám vyhně!a stačilo krátiť !! ale dobrovolne!!!poviné krátěnie a podpora potravím ako chceli francůzi by znamenala hory levného masla a jiných potravín nepredajných a to sa nám podarilo zažehnať a oblůkom sa nám vyhně!!

realista
realista
27. jún 2013 20:35

Parafrázou „z nedávnej minulosti“ :

Gazdovský dvor v Branove náš vzor!
a najlepšie „napísaný“ na vnuka chodiaceho do materskej škôlky….