Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Pozastavenie podpôr pre celý podnik už nebude také jednoduché

Vládna novela zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve dostala definitívny podpis prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Tá má podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka chrániť slovenských poľnohospodárov pred tým, aby ich bolo možné pripraviť o pôdu, pokiaľ na nej nedokončia svoj podnikateľský zámer.

„Keď má poľnohospodár ešte na päť či šesť rokov podpísanú zmluvu, musí mu majiteľ pôdy nechať možnosť dokončiť svoj podnikateľský zámer na toto obdobie,“ odôvodnil Jahnátek. Keď však roľníkovi zmluva s majiteľom pozemku skončí, môže ju podpísať, s kým bude chcieť, do tohto rezort pôdohospodárstva zasahovať nebude.

Legislatíva taktiež rieši aj problém dvojitých žiadostí o podporu na obrábanú plochu. Pokiaľ totiž niekto deklaroval, že využíva rovnakú parcelu ako poľnohospodársky podnik, Pôdohospodárska platobná agentúra podniku úplne pozastavila financovanie.

Avšak niekoľkoročné riešenie sporu mohlo podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka za ten čas farmu dostať na kolená.

Agrorezort preto presadzoval, aby sa prílev finančných prostriedkov stopol iba na spornú časť pozemku a po vyriešení sporu sa finančné prostriedky pridelili oprávnenému žiadateľovi. Zákon nadobudne účinnosť 1. septembra tohto roka.

Autor článku: TASR a SITA
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments