Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Pôdu by mali nadobúdať aktívne hospodáriace subjekty

Pôdu by mali nadobúdať aktívne hospodáriace subjekty
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pripravilo legislatívny zámer zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy, ktorý by v najbližšom období mala prerokovať a schváliť vláda SR. Šéf MPRV SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD) by mal následne do 31. októbra 2013 predložiť na rokovanie vlády SR aj príslušný návrh zákona.

„Hlavným zámerom návrhu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy bude vytvorenie takého legislatívneho prostredia, ktoré umožní, aby poľnohospodársku pôdu kupovali a obhospodarovali len subjekty, ktoré spĺňajú odbornú spôsobilosť pre hospodárenie na pôde a ktoré budú na nej aktívne hospodáriť pri dodržiavaní kritérií dobrej poľnohospodárskej a environmentálnej praxe,“ uviedol v zverejnenej dôvodovej správe k zámeru rezort pôdohospodárstva.

Podľa MPRV SR sa totiž zistilo, že až pri 39,82 % nakúpených pozemkoch nebolo možné určiť, kto pôdu kúpil a najmä na aké účely ju chce využívať.

„Nevylučujeme, že môže ísť o špekulatívny nákup poľnohospodárskej pôdy, ktorá bude neskôr slúžiť na iné, ako na poľnohospodárske účely. Napovedá tomu aj tá skutočnosť, že 50.000 až 60.000 ha poľnohospodárskej pôdy nakúpili právnické a realitné kancelárie pre svojich klientov, fyzické a právnické osoby s entitou v SR, ktoré na pôde nehospodária. Tým zároveň môže byť ohrozené jej riadne obhospodarovanie podľa kritérií poľnohospodárskych a environmentálnych podmienok,“ upozornil agrorezort v legislatívnom zámere.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrárnik z HN
agrárnik z HN
22. júl 2013 19:26

Raz príde čas keď Slovákom prikážu opustiť cudzie územie, ktoré je vo vlastníctve zahraničných a špekulatívnych firiem a my zistíme, že nemáme, kde žiť a národ vykape lebo jednou podmienkou existencie národa je aj územie a to strácame – kukuricu a kurence si vyrobíme, ale pôda sa vyrobiť nedá iba… Celý komentár »

pestovate
pestovate
15. august 2013 16:28

No to je riadna konina. Bezne ludia doma chovaju na vidieku nejaku tu kravku. ak niekto bude chciet kupit nejaky jeden alebo dva hektare pre vlastnu potrebu tak to nebude moct si dovolit. podla mojho nazoru je tu jasny zamer urobit z pody bezhodnotny majetok a aby ho ziskali spravni… Celý komentár »