Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Nadobúdanie vlastníctva pôdy sa má od mája 2014 zmeniť

Nadobúdanie vlastníctva pôdy sa má od mája 2014 zmeniť
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Nadobúdanie vlastníctva poľnohospodárskej pôdy sa má v SR od 1. mája 2014 zmeniť. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka do medzirezortného pripomienkového konania.

Účelom zákona je podľa agrorezortu vytvorenie takého právneho prostredia, ktoré umožní, aby poľnohospodársku pôdu, ktorá má aj naďalej slúžiť svojmu účelu, nadobúdali zásadne osoby, ktoré spĺňajú odbornú spôsobilosť pre hospodárenie na pôde a ktoré budú na nej hospodáriť pri dodržiavaní kritérií dobrej poľnohospodárskej a environmentálnej praxe.

Predkladaný návrh zákona v zásade nevylučuje nikoho z možnosti nadobudnúť do vlastníctva poľnohospodársku pôdu. V záujme ochrany a využívania tohto neobnoviteľného prírodného zdroja sa však pri nadobúdaní poľnohospodárskej pôdy uprednostňujú tie fyzické a právnické osoby, ktoré vykonávajú poľnohospodársku výrobu ako podnikanie (ako svoju profesiu) a spĺňajú aj ďalšie s tým súvisiace podmienky. Zákon zároveň upravuje postup, v rámci ktorého môžu takéto oprávnené osoby uplatniť svoje prednostné právo na nadobudnutie vlastníctva poľnohospodárskej pôdy.

Skutočnosť, že trh s poľnohospodárskou pôdou je vo vzťahu k schopnostiam nadobúdateľa obhospodarovať túto pôdu úplne liberálny, neprispieva podľa agrorezortu k jej ochrane a riadnemu obhospodarovaniu.

“Potvrdzuje to aj fakt, že sa nezachovala výmera pôdy deklarovaná pred vstupom do EÚ, teda k 30. júnu 2003. SR v tomto období deklarovala výmeru poľnohospodárskej pôdy 1.955.000 ha, v roku 2012 však bola jej skutočná výmera iba 1.888.103 ha a pri súčasných trendoch nie je predpoklad jej relevantného rastu,” konštatovalo MPRV SR.

“Uvedené skutočnosti vedú k záveru, že v SR je potrebné popri doterajšej právnej úprave prijať zákon, ktorý bude regulovať nadobúdanie poľnohospodárskej pôdy a zamedzí jej špekulatívnym nákupom, následnej zmene druhu pozemku a možnému zneužívaniu vlastníctva vo vzťahu k doterajším nájomcom, najmä požadovaním neprimeraného nájomného,” zdôvodnil rezort pôdohospodárstva s tým, že Zmluva o fungovaní EÚ výslovne neupravuje pravidlá nadobúdania vlastníckeho práva k pôde (nehnuteľnostiam).

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
6 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
18. november 2013 7:45

To by bol protiustavny zakon, takze to skonci ako s chcenymi kratenymi podporami na ha- nestane sa to.

realista
realista
18. november 2013 9:02

preletel som ho len očami, pre poľnohospodárov vítaný….
ale
ak ho opozícia nedá na ústavný súd, ktorý si na ňom “zgustne”, tak to možno považovať len za zázrak. Skrátka ďaľšie podarené dielko ministerstva…

XYZ
XYZ
18. november 2013 9:20

Keď v piatok o návrhu zákona rozprával minister v Nitre, mal som pocit, že padol z inej planéty. Nereálne a obrovským spôsobom obmedzujúce osobné vlastníctvo. Toto vedenie si priam koleduje o permanentné škandály

agrarnik z HN
agrarnik z HN
19. november 2013 11:57

Ten zákon je nie len protiústavný ale aj namierený proti vlastníkom pôdy/hlavne staršiu generáciu/. Vrcholom centralizácie a uzurpácie moci v rámci správneho konania je skutočnosť, že najvyšším odvolateľným orgánom je prednosta okresného úradu a ministerstvo je len štatista – to bude zlatá baňa pre kaliňákovsko-počiatkovskú kliku!

Mia
Mia
29. november 2013 9:37

Problémom je to, že často ani nevieme, kto je skutočne Slovák, ktorý chce byť aktívnym farmárom. Nastrčené sro-čky a nenaháda sa nikto. Ak niekto pôdu chce, tak sa k nej dostane. AVšak je naša hanba, ak sa aspoň nepokúsime o to, aby sme si naše úrodne plochy uchovali. Lebo už… Celý komentár »

Peter
Peter
15. marec 2014 21:17

Momentálne ako fyzická osoba nepodnikateľ pestujem vinič na cca 0,5 Ha….takže keby som v budúcnosti chcel založiť nový vinohrad a prikúpiť si na tento účel nejaké výmery odídem s dlhým nosom? Nechápem…