Zadajte hľadaný výraz

Reportáže Zaujímavosti

Vo Važci obhájili prvenstvo

Vo Važci obhájili prvenstvo
insert_photo1 x autor, 1 x PD Važec

Družstevníci z Važca sú dlhodobo stálicou súťaže o Najkrajší chotár roka. To iba potvrdzuje, že starostlivosť o polia, lúky, pasienky či zvieratá nie je u nich vecou náhody, ale výsledkom roľníckej odbornosti a premysleného podnikania na podtatranskej pôde.

„Veď náš chotár majú ako na dlani všetci, ktorí smerujú po diaľnici do Tatier, či len do Važeckej jaskyne. Vidia aj do nášho hospodárskeho dvora. A tak chceme, aby si jednoducho povedali – tu gazdujú dobrí hospodári,“ vysvetľuje predseda družstva Zoltán Strcuľa snaženie celého družstevného tímu a dodáva: „Starostlivosť o pôdu sa nám vypláca. Dorobíme na nej kvalitné objemové krmivá pre naše zvieratá.“

Od roku 2005 hospodári družstvo v ekologickom systéme. Na pôdu, ktorú užívajú sa totiž vzťahujú obmedzenia, lebo sa nachádza v národných parkoch NAPANT a TANAP. Dnes inžinier Strcuľa tvrdí, že sa pred rokmi rozhodli dobre.  Radosť im robia prírastky u kráv bez trhovej produkcie mlieka (1,62 – 1,81 kg na kus a deň) aj kvalitné bio mlieko. Najmä ovčie. Všetko ovčie mlieko a časť kravského sami spracúvajú na rôzne produkty, vrátane pravej nepasterizovanej bryndze, ktoré ponúkajú spotrebiteľom najmä vo vlastnej predajni, ale aj na Donovaloch a v hoteloch vo Vysokých Tatrách. Najnovšie predávajú nielen syry- parenice, oštiepky či korbáčiky, žinčicu či bryndzu, ale aj ovčie bio jogurty. Dlho sa veru neohrejú v sklade ani  na pulte v predajni. Záujem o ne sa zvyšuje. Nestíhajú pokryť dopyt.

„Preto chceme zvýšiť dnes už tisícové  stádo oviec,“ informuje predseda družstva.

Kvalitné objemové krmoviny si vyžadujú mimoriadnu starostlivosť. Preto každý tretí rok  obnovujú trvalé trávne porasty na približne 150 hektároch z celkovej plochy  takmer 1600 ha TTP (ďalších takmer 500 ha je orná pôda) . Tento rok však budú musieť časť z nich obnoviť už po dvoch rokoch. Dlhá zima – prakticky až 150 dňová snehová pokrývka zanechala na lúkach svoju negatívnu pečať. Kvalitné objemové krmoviny  s dostatkom energie a dusíka sú pre zvieratá veľmi dôležité, pretože predstavujú až cez 70% kŕmnej dávky. Inak povedané – sú podstatnou zložkou výživy pri výrobe kravského mlieka. A toho dorobia dosť. Ibaže spracovateľ oň nejaví až taký veľký záujem. A keď aj, tak zaň nedokáže zaplatiť toľko, koľko je hodno. Preto skrsla v hlave inžiniera Strcuľu myšlienka, spojiť sa s ďalšími bio producentmi mlieka. V súčasnom období sa rodí odbytové združenie BIO TATRY, ktorého členmi bude šesť ekologických poľnohospodárskych subjektov. Zámer je prostý: lepšie zhodnotiť bioprodukty aj vývozom do zahraničia. Najmä bio mlieka.

Starostlivosť o pôdu  je  v rámci súťaže o Najkrajší chotár  najdôležitejším kritériom. Kým v konvenčnom poľnohospodárstve zabezpečuje zdravé a vyrovnané porasty bez burín najmä chemická ochrana, tak poľnohospodári zaradení do ekologického systému musia vložiť viac umu do ochrany rastlín bez chémie. Aby sa im do porastov nezanášali rôzne invázne buriny, tak je pre nich mimoriadne dôležitá aj taká – možno pre niekoho zbytočnosť – ako napríklad vykášanie pásov popri poľných cestách a verejných komunikáciách. Na jednej strane si chránia kultúrny porast a na strane druhej – skrášľujú svoj chotár.

Važťania to už berú ako samozrejmosť. Vďakou pre nich je zdravá pôda, ktorá vydáva kvalitnú úrodu, ale aj pochvala turistov, často aj hubárov, ktorí sa vydajú za svojim cieľom naprieč ich chotárom. Ale starostlivosť o pôdu je najlepšia vtedy,  ak sa o ňu stará sám vlastník. Získať však pôdu do vlastníctva dnes nie je jednoduché. Važťanskí družstevníci chcú na to využiť aj projekt „Moja pôda“, na základe ktorého môžu poľnohospodári kupovať pôdu s výhodným úverom. Založili s.r.o., ktorá je členom družstva a začala skupovať pôdu od vlastníkov. Jednoducho – važťanskí družstevníci vedia, že na svojom sa gazduje lepšie.

Autor článku: Soňa Ludvighová - článok bol uverejnený v ročenke TOP AGRO 2012/2013
Zdroj obrázku: 1 x autor, 1 x PD Važec

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
farmárka
farmárka
26. november 2013 4:07

Važec je naozaj pekný, ale je tá súťaž naozaj objektívna?

Juraj Huba - Klub poľnohospodárskych novinárov
Juraj Huba - Klub poľnohospodárskych novinárov
27. november 2013 12:10

Dobrý deň, ako člen komisie a jeden z organizátorov súťaže o „Najkrajší chotár roka“ Vám ozrejmím, ako predmetná súťaž funguje. V prvom období (apríl – máj) dochádza k prihlasovaniu poľnohospodárskych podnikov pomocou formulára, kde vyplnia základné údaje o podniku. Tento rok sa prihlásil rekordný počet spoločností – 15. V druhej… Celý komentár »