Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Zber jesenných plodín pomaly finišuje

Zber jesenných plodín pomaly finišuje
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Roľníci na Slovensku k 2. decembru 2013 zozbierali úrodu z vyše 84 % pestovateľských plôch slnečnice, z vyše 64 % kukurice, z viac ako 63 % cukrovej repy a takmer celú výmeru zemiakov. Informoval tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec na základe hlásení z regionálnych štruktúr komory.

Priemerné hektárové úrody podľa neho zatiaľ vychádzajú na 5,32 tony u kukurice, 2,4 ton u slnečnice, 17,84 ton u zemiakov a 48,7 ton u cukrovej repy.

 „V prípade cukrovej repy však má SPPK k dispozícii len údaje od časti poľnohospodárov a samotní pestovatelia očakávajú hektárový priemer približne na úrovni 52 t.“

V prípade slnečnice je podľa Stanislava Nemca doterajšia priemerná úroda medziročne o 0,21 t/ha vyššia a taká by mohla zostať až do úplného ukončenia, ak nedôjde k dodatočným korekciám. Nepriazeň počasia má za následok zníženie hektárového priemeru, predbežne o 0,7 t/ha pri zemiakoch. Tých sa však urodilo menej aj v ďalších krajinách, takže spotrebiteľské ceny tejto komodity sú o 80 až 90 % vyššie ako vlani. Upozornil zároveň, že ani na produkciu kukurice neboli tento rok v SR ideálne podmienky a poľnohospodári museli časť jej pestovateľských plôch zosilážovať.

„Celkovo je teda už zber jesenných plodín vo finiši, ba v prípade slnečnice a zemiakov sa už prakticky skončil. Priemerné až podpriemerné výsledky väčšinu pestovateľov nepotešili, pričom pestovateľov kukurice navyše trápi medziročný pokles nákupných cien. Aktuálne výsledky viac-menej potvrdzujú očakávania SPPK, že zber jesenných plodín neprinesie žiadne nadpriemerné úrody, hoci z hľadiska ich individuálnej úrovne zaznamenali podniky značné rozdiely,“ dodal.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments