Zadajte hľadaný výraz

Reportáže Zaujímavosti

Hospodárske zvieratá a ľudia sú perspektívou Tvrdošína

Hospodárske zvieratá a ľudia sú perspektívou Tvrdošína
insert_photo3 x autor -Jozef Klokočík agronóm, ukazuje na chotára poľnohospodárskeho družstva

Vlaňajší nadpriemerne suchý rok Oravcom prial. Zrážok, ktoré sa tomuto regiónu nikdy nevyhýbajú, bolo minulý rok presne toľko, aby zabezpečili priemerné päťtonové výnosy kŕmnej pšenice a aj úrody ostatných plodín boli nadpriemerné. Tak sypali v ŽIARCI, poľnohospodárskom družstve Tvrdošín, ktoré obhospodaruje 1578 hektárov verifikovanej poľnohospodárskej pôdy, z toho 397 hektárov ornej.

Nebývalé množstvo zrážok na Orave a Kysuciach vysvetľuje jeden z členov komisie najkrajšieho chotára, vyštudovaný meteorológ, aktuálne člen teamu slovenskej poľnokomory Peter Lacina z dvoch dôvodov. Prúdenie nad Európou je severozápadné a také je aj umiestnenie týchto regiónov v rámci Slovenska . Efekt zvýšeného úhrnu zrážok zvýrazňuje aj vertikálna členitosť, alebo ľudskou rečou povedané pohoria umiestnené v tejto oblasti.

Pokiaľ minulý rok úrody chválili, tento rok pokosené seno majú problém uskladniť. Neprirodzená, zrážkami zdecimovaná, svetložltá a zelenkavá kukurica dáva znať, že jej že úrody budú slabé. Oravskí hospodári sú na tieto javy zvyknutí a snažia sa hospodáriť vždy tak, aby rastlinná výroba dokázala pokryť potreby živočíšnej.

„Výroba kravského a ovčieho mlieka v podniku tvorí jadro našej ekonomickej podstaty a robíme všetko preto, aby sme ju udržali. Pri hovädzom dobytku sme začali pred jedenástimi rokmi s prekrižovaním plemena holstein na slovenský strakatý dobytok. Už dva roky máme tento chov uznaný ako šľachtiteľský, ale čo nás teší ešte viac, že samotnú ekonomiku chovu tohto plemena bolo možné postaviť aj na výrobu kvalitného hovädzieho mäsa,“ hovorí Cyril Orčík, podpredseda družstva a zootechnik.

Obyvatelia z Tvrdošína aj okolia si už zvykli, že si môžu na družstve zakúpiť desať kilogramové balíčky, v ktorých nájdu rôzne mäso z chovaného plemena. Rozrábku realizujú vo vlastnom bitúnku, ktorý otvorili pred niekoľkými rokmi a slúži aj potrebám hospodárov z okolitých obcí. Produkcia zástavových býčkov smeruje družstvu Špačince.

 „Spokojný a dobre stavaný dobytok,“ rozplýva sa pri jalovičkách, ktoré spásajú pasienky nad strediskom živočíšnej výroby v Štefanove člen komisie Richard Stiffel z Agroinštitútu. Ostatní členovia neskrývajú svoje prekvapenie, keď prichádzajú na spomínaný dvor. Čistý a upravený, bez zbytočných prvkov záhradnej architektúry, ale s udržiavaným trávnikom, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani voľnočasový záhradkár. Nejeden zootechnik by mohol podotknúť, že dôležitý je obsah a nie forma. V Tvrdošíne ale vidíme, že je možné príjemné pracovné prostredie skĺbiť aj s úspešnou živočíšnou výrobou. Presvedčilo nás o tom aj stádo vyše štyristo dojníc. Tie už na hospodárskom dvore v Tvrdošíne skúšajú novú metódu pre vyššiu výrobu kvalitného kravského mlieka, ktorú Cyril Orčík v čase našej návštevy v praxi overoval len tretí týždeň. Ide o dezinfekciu vemena pomocou prípravku, ktorý si doviezol z Českej republiky a o ktorom sa dozvedel v tamojších odborných periodikách.

 „Systém suchého dojenia je výhodný z hľadiska prevencie mastitídy a somatických buniek. Už po tak krátkom čase vidíme, že sa nám neobjavujú nové mastitídy,“ hovorí zootechnik, ktorý má záujem rozvíjať živočíšnu výrobu, ale z dôvodu vysokého zaťaženia poľnohospodárskej pôdy chovanými hospodárskymi zvieratami sa rozhodli znížiť stavy oviec.

„Na podniku sme ich chovali 1250, tento rok je to 700. Tento krok nám priniesol zvýšenie dojivosti na kus o dvadsať percent,“ povedal Cyril Orčík.

Manažment družstva si uvedomuje to, čo v minulosti vedel už Tomáš Baťa. Fabrika bez ľudí, je len kopa ocele, skla a tehál. Úspešným hospodárom z Oravy sa to stať nemôže. Súčasný predseda Anton Palider, ktorý bol v čase našej návštevy na dlhodobo plánovanej dovolenke má už vychovaného svojho nástupcu. Taktiež spolupráca s Lesníckym učilišťom v Tvrdošíne im napomáha v hospodárení.   

„V rámci mechanizačného odboru sme pre učňov zo školy vytvorili podmienky, vďaka ktorým tu máme každý deň sedem – osem chlapcov, budúcich mechanizátorov. Učia sa na starších, ale aj na modernejších strojoch a keď príde opravár na prehliadku našej najnovšej mechanizácie, vždy sa mu pozerajú na prsty. O strojoch chcú vedieť čo najviac a je vidieť, že ich problematika zaujíma,“ hovorí Cyril Orčík o zabezpečení budúcnosti tohto oravského družstva.

Poznámka poľnoinfo.sk – Žiarec PD Tvrdošín sa v súťaži o Najkrajší chotár roka umiestnil na vynikajúcom druhom mieste!

Autor článku: Juraj Huba - článok bol uverejnený aj v ročenke TOP AGRO 2012/2013
Zdroj obrázku: 3 x autor -Jozef Klokočík agronóm, ukazuje na chotára poľnohospodárskeho družstva

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments