Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Pravidlá pri jednoduchých pozemkových úpravách sa majú zmeniť

Pravidlá pri jednoduchých pozemkových úpravách sa majú zmeniť. Navrhuje to rezort pôdohospodárstva v novele zákona o pozemkových úpravách. Právnu normu dnes poslanci Národnej rady (NR) SR poslali do druhého čítania. V prípade, že zákon prejde celým legislatívnym procesom, mal by začať platiť od mája tohto roku.

 Novela sa zaoberá troma základnými situáciami, keď je potrebné usporiadať pozemky na menšom území, ako je príslušné katastrálne územie. V prvom rade sa pozmenia zákonné postupy pri jednoduchých pozemkových úpravách pre poľnohospodárske a lesné využitie pozemkov, keďže sa predpokladá, že po pozemkových úpravách sa vlastníctvo bude naďalej postupne meniť. Vlastníci sa môžu rozhodnúť o novom usporiadaní pozemkov napríklad skúpením pozemkov v jednej ucelenej časti územia jedným vlastníkom alebo viacerými vlastníkmi.

Druhou situáciou sú postupy pri jednoduchých pozemkových úpravách, ktoré sa robia z iných dôvodov, ako je hospodárenie na pôde. Podľa ministerstva ide najmä o riešenie scelenia pozemkov a vytvorenie ideálnych tvarov pozemkov určených napríklad na bytovú výstavbu či na rekreačné účely, alebo na vytvorenie záhradkových osád.

Treťou skupinou sú jednoduché pozemkové úpravy v prípadoch investičnej výstavby, ktorá svojím zásahom do terajšieho usporiadania pozemkov spôsobí po jej výstavbe obmedzenie obhospodarovania týchto pozemkov. Podľa agrorezotu sa totiž napríklad výstavbou ciest, železníc alebo priemyselných parkov rozdeľujú pôvodné pozemky, čím sa zhoršuje ich obhospodarovanie alebo sa zneprístupnia. „Investor bude mať zo zákona povinnosť odstrániť tento negatívny jav a uviesť pozemky do stavu, aby nakladanie s nimi nebolo obmedzené,“ uviedlo ministerstvo v návrhu.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
anna
anna
10. máj 2023 12:09

Rozšírila by som obsah článku a to veľmi podstatne. Prečo ? V roku 2023 musí ten kto pôdu obhospodaruje ku dotácii priložiť Súpis vlastných a prenajatých pozemkov. Obyčajní hospodári majú prepočítať z Listov vlastníctva podiely v metroch štvorcových, usporiadať to do tabuľky spolu s ostatnými údajmi. Toto žiada Pôdohospodárska platobná… Celý komentár »