Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Teplé zimné počasie dlho vyvolávalo vrásky na čelách roľníkov

Teplé zimné počasie dlho vyvolávalo vrásky na čelách roľníkov
insert_photoTASR

Nezvyčajne teplé zimné počasie dlho vyvolávalo vrásky na čelách poľnohospodárov, pretože mohlo ohroziť tohtoročnú úrodu. Roľníci sa azda najviac obávali prudkého ochladenia bez primeranej snehovej pokrývky polí, pretože nástup holomrazov mohol spôsobiť vymrznutie rastlín. Uviedol to tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.

 „Momentálne síce trochu snehu napadlo a došlo aj k ochladeniu, ale nie je isté, aký bude ďalší vývoj počasia. Meteorológovia avizovali opätovné oteplenie, ale je otázne, ako sa situácia vlastne vyvinie,“ konštatoval.

Šľachtitelia a semenári podľa neho na viacerých miestach upozorňovali na prebujnenosť porastov ozimín, najmä pšenice a repky.

„Rastliny mali byť už v decembri 2013 v období zimného pokoja, ale namiesto toho ešte donedávna rástli. Ak by sa opätovne dostali do režimu nadpriemerných zimných teplôt, mohlo by to znamenať prípadnú redukciu úrody,“ upozornil.

Podčiarkol, že samotným poľnohospodárom je zrejmé, že v teplej zime sa premnožujú škodcovia vo forme hmyzu, poľných myší, hrabošov, škrečkov a ďalších škodcov. Aktuálne ochladenie síce mohlo prispieť k ich vyhubeniu, ale istejšie to bude až vtedy, keď potrvá dlhšie. Prípadná likvidácia škodcov v neskoršom období by bola spojená s vyššími nárokmi na chemickú ochranu, a teda aj finančné prostriedky poľnohospodárov.

Odhady zvýšenia nákladov z tohto dôvodu sa však podľa Stanislava Nemca zatiaľ robia ťažko, rovnako ako v prípade dopadov až donedávna teplého zimného počasia s možnosťou jeho skorého opätovného návratu na tohtoročnú úrodu.

„Múdrejší budú poľnohospodári až po jarnej inventarizácii porastov, hoci ani jej výsledky im nemusia garantovať očakávané úrody. Rastlinná produkcia je totiž až do zberu prakticky v permanentnom ohrození a aj krátko pred jeho realizáciou môžu poveternostné faktory postaviť na hlavu všetky dovtedajšie predpovede,“ dodal.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: TASR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments