Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Teplý február neteší, prispeje asi k premnoženiu škodcov

Tohtoročný teplý február poľnohospodárov príliš neteší, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou prispeje k premnoženiu škodcov, ktorých likvidácia bude finančne náročnejšia, ako keby k nej prispelo štandardné zimné počasie. Uviedol to hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.

„Z hľadiska škodcov pritom nejde len o klasické poľné živočíchy, akými sú hraboše, škrečky alebo myši, ale aj o rôzne larvy, vajíčka, húsenice, vošky a slimáky. Vážnym rizikom sú tiež plesne, pre ktoré sú doterajšie na zimu nečakane vysoké teploty priam živnou pôdou,“ upozornil.

SPPK zatiaľ nezaregistrovala, že by sa pre zvýšené priemerné teploty na väčších plochách vyskytoval výraznejší vlahový deficit. Ten však môže vzniknúť neskôr, pretože tohtoročná snehová pokrývka bola na väčšine polí skromná a navyše sa skoro roztopila.

„Ak bude pre marec, apríl a máj charakteristická slabšia zrážková činnosť, vo vlahovej bilancii na slovenských poliach bude určite chýbať jarné topenie snehu,“ avizoval Nemec.

Tohtoročná teplá zima môže podľa neho tiež teoreticky vysiľovať niektoré ovocné stromy, ale príroda zvykne na podobné anomálie adekvátne reagovať. Samotní ovocinári zatiaľ žiadne vážnejšie problémy neavizujú, tie im ešte môžu naopak spôsobiť prípadné jarné mrazy.

„Skorší nástup tepla zvyšuje počet rizikových dní, ktoré môžu ohroziť tohtoročnú úrodu ovocia. Čo sa týka ozimných poľných plodín, porasty pšeníc, jačmeňov i repky sú zväčša v dobrom stave, čo však budú musieť potvrdiť až prvé jarné inventarizácie,“ zdôraznil.

Nezvyklý charakter počasia spôsobuje podľa Nemca aj zmätky v živočíšnej ríši. Niektorí včelári avizujú, že sa včely už začínajú prebúdzať, čo je však predčasné, pretože pri nočnom poklese teplôt nemusia včelstvá udržať správny teplotný režim.

„Ak bude k tomuto javu dochádzať dlhodobejšie a masovejšie, môže sa to odzrkadliť na tohtoročnej produkcii medu. Na podobné prognózy je však zatiaľ ešte príliš skoro a až ďalší vývoj ukáže, do akej miery sa tieto riziká prejavia v praxi,“ dodal hovorca SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments