Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

SPPK: Je potrebný zákon zabraňujúci špekulatívnym prevodom

SPPK: Je potrebný zákon zabraňujúci špekulatívnym prevodom
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Zákon, ktorý by mal riešiť nadobúdanie vlastníctva poľnohospodárskej pôdy, pripravuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

„Vlani predložený návrh vyvolal množstvo pripomienok v medzirezortnom pripomienkovom konaní a nevieme, kedy bude predložená upravená verzia. Preto ani nedokážeme odhadnúť, kedy môže pripravovaná právna norma reálne nadobudnúť účinnosť,“ uviedol tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.

SPPK podľa neho pôvodne, teda ešte vlani, požadovala, aby zákon začal platiť čo najskôr, ale napokon odstúpila od tejto požiadavky.

„Podľa nášho názoru je potrebné pripraviť kvalitnú a pre laickú i odbornú verejnosť akceptovateľnú právnu normu, ktorá zabráni špekulatívnym prevodom poľnohospodárskej pôdy, ale aj jej úbytkom v dôsledku rôznych developérskych aktivít,“ zdôraznil.

Termín účinnosti nového zákona je podľa Nemca teda otvorený, ale či to bude už v máji 2014, to je v tejto chvíli otázne.

„Pôvodne ho ako hraničný určilo rezortné ministerstvo, pretože od mája 2014 prestane platiť súčasná právna úprava brániaca predaju poľnohospodárskej pôdy cudzincom,“ poznamenal.

Tá je podľa hovorcu SPPK však aj tak nedostatočná a nebráni zahraničným osobám v prístupe k nej, čo je napokon z praxe zrejmé. Keďže neexistuje presná štatistika o tom, koľko pôdy u nás cudzinci vlastnia, objavujú sa viaceré odhady, ktoré sa však dosť rozchádzajú, pričom najčastejšie sa pohybujú v intervale od 40.000 do 200.000 hektárov.

„Situáciu komplikuje skutočnosť, že cudzie osoby nemusia vždy vystupovať v úlohe priamych vlastníkov, ale môžu pozemky ovládať aj sprostredkovane,“ konštatoval.

„Podľa nášho názoru by nový režim predaja poľnohospodárskej pôdy, ktorý má zaviesť pripravovaný zákon, nemal robiť rozdiely podľa veľkosti. Pokiaľ však z administratívnych dôvodov je potrebné zaviesť minimálnu výmeru, na ktorú sa bude vzťahovať, mala by byť čo najnižšia. Vo vlani prezentovanom rezortnom návrhu určený limit 2000 m2 bol príliš vysoký, preto sme presadzovali jeho zníženie. Uvidíme, aká bude nová podoba návrhu zákona aj v tomto smere, potom k nej zaujmeme stanovisko,“ povedal.

„Myslíme si, že ak budú dobre a transparentne nastavené pravidlá, neskomplikuje to malým vlastníkom predaj ich pozemkov. Preto napríklad ani neodporúčame, aby zákon priamo alebo nepriamo vplýval na ceny predajov, napríklad tým, že štátny orgán bude zverejňovať „miestne obvyklé ceny“ pôdy a na ne viazať postupnosť niektorých krokov. Štát má stanoviť základné podmienky, ktorých splnenie je nevyhnutným predpokladom nadobudnutia vlastníctva poľnohospodárskych pozemkov. Ceny by však mal ponechať výhradne na účastníkov trhu a na dohodu medzi kupujúcimi a predávajúcimi,“ spresnil tlačový hovorca SPPK.

Pripomenul, že podľa vlani prezentovaného návrhu by pri nákupoch pôdy mali byť uprednostnení tí poľnohospodári, ktorí hospodária na pôde aspoň tri roky v obci, v ktorej chce vlastník pozemok predať. V druhom kroku by prišli na rad roľníci zo susednej obce a v treťom z celého územia Slovenska. Keby sa ani medzi nimi nenašiel žiadny záujemca, až potom, teda v poslednom, štvrtom kroku, môže poľnohospodársku pôdu kúpiť ktorýkoľvek iný záujemca.

„Nevieme však, či tento postup zostane zachovaný aj v novom návrhu zákona alebo príde k jeho modifikácii,“ dodal Nemec.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Robo
Robo
1. marec 2014 21:25

Becik s Faicom chcu obrat polnohopodarov o statnu podu lebo g.r.poz. fondu dosadil Faic a ked im nevihovie tak ju odvolaju takymto sposobom sa likviduju podniky ktorym sa dari peknych kamaratov ma ten Fico

Mia
Mia
2. marec 2014 7:14

Ten zakon je nepriechodny, ci sa to uz zabali do cukru alebo nie. Dalo by sa to sice urobit intrigansky potichu ako ten nezmyselny zakon o pozemkovych spolocenstvach, ktory otvoril cestu oligarchom, ale toto uz sleduje prilis vela ludi a tyka sa to takmer kazdeho, takze Fico urobil celkom logicky… Celý komentár »

agrarnik z HN
agrarnik z HN
3. marec 2014 17:45

Žial ide sa s krížikom po funuse. Pôda sa vypredá najprv pre oligarchov, politické rodiny poslancov a úradníkov a potom sa ponúkne niečo pre rodinných farmárov na oko a je po Slovensku, keď na Liste vlastnictva vlastník SR bude nula môžme začať sťahovanie národa k Uralu lebo skončime ako Etruskovia,… Celý komentár »

agrarnik z HN
agrarnik z HN
3. marec 2014 17:45

Žial ide sa s krížikom po funuse. Pôda sa vypredá najprv pre oligarchov, politické rodiny poslancov a úradníkov a potom sa ponúkne niečo pre rodinných farmárov na oko a je po Slovensku, keď na Liste vlastnictva vlastník SR bude nula môžme začať sťahovanie národa k Uralu lebo skončime ako Etruskovia,… Celý komentár »