Zadajte hľadaný výraz

Z domova

Ako na regeneráciu repky po zime?

Ako na regeneráciu repky po zime?
insert_photo4 x Agrobiosfer, s. r. o.

V týchto dňoch ešte stále čakáme na príchod zimy, ktorej sa najmä poľnohospodári nevedia dočkať. Prognózy na najbližšie dni predpokladajú na toto ročné obdobie teplé počasie a aj dlhodobé predpovede naznačujú, že tento rok nás zima obíde.

Vývoj porastov od jesene
Priaznivé podmienky v priebehu jesene, teploty nad bodom mrazu, dovolili porastom repky i obilnín vegetovať až do tohto obdobia. Repka za takýchto podmienok dokáže vegetovať, príjem živín a rast koreňov pokračuje až do zamrznutia pôdy. Tento vývoj počasia pomohol hlavne neskôr siatym repkám a obilninám siatym v posledných dňoch agrotechnického termínu a po ňom.

Regeneračná dávka dusíka pre repky
Repka po vstupe do vegetácie na jar má vysoké nároky na príjem živín, hlavne dusíka. Vzhľadom na vývoj počasia a stav repky bude potrebné regeneračné hnojenie dusíkom realizovať čo najskôr v dávke od 75 – 100 kg N.ha-1 vo forme hnojív LAV, LAD alebo DASA 26/13. Repka bude po jeseni a zime vyhladnutá, nakoľko dlho vegetovala a čerpala dusík z pôdy a preto je lepšie aplikovať vyššiu dávku dusíkatého hnojiva aby sme podporili jej rýchly štart, ktorý rozhoduje a následnom vývoji v priebehu ďalších fáz rastu. Pre lepší a rýchlejší príjem živín z aplikovaných hnojív sme pre Vás pripravili organické granulované hnojivo AlgaSoil, ktoré sa kombinuje spolu s konvenčným hnojivom v pomere 1 diel AlgaSoil k 3 dielom hnojiva.

obr1: Vľavo kontrola (2ks), vpravo stav po aplikácii Alga 600 v dávke 0,5 kg/ha

Regenerácia po zime
Pri všetkých typoch porastov bude potrebné  naštartovať porasty a zregenerovať korene, ktoré sú potrebné pre príjem vody a živín. Aplikáciu stimulačných prípravkov robíme až v období rastu nových bielych korienkov, inak môžeme rastliny vysiliť. Veľkosť a objem koreňovej sústavy je úzko spätý s celkovým vývojom repky v jarnom období a rozhoduje a počte vetiev na rastline. Na základe našich skúseností v rôznych lokalitách odporúčame použiť biostimulátor na báze morských rias Alga 600 v dávke 0,5 kg/ha, ktorý  podporí regeneráciu koreňov a jemného koreňového vlásnenia po zime, zvýši počet vetví na rastline, zabezpečí porast proti nepriaznivým stresovým faktorom (sucho, chlad, zamokrenie, zasolenie). Veľký význam bude mať kombinácia spoločne s prípravkom SoftGuard++ v dávke 0,8 – 1 l/ha, ktorý pôsobí preventívne proti chorobám a pri mixe s fungicídom zvyšuje jeho efektívnosť a účinnosť.

Dôležitosť bóru pre repku
Za obdobie celej vegetácie dokáže repka prijať až 300 g bóru, ktorý je dôležitý pre dobré kvitnutie. V prípade jeho nedostatku dochádza k odumieraniu rastového vrcholu a tiež koreňových špičiek . Repka tvorí bočné vetvy, no tie po čase odumierajú a spomaľuje sa predlžovací rast. Organicky viazaný bór v kombinácii s dusíkom v produkte ProBoron  v dávke 0,5 – 0,75 l/ha dokáže zabezpečiť dostatok bóru a predchádzať nepriaznivým príznakom jeho deficitu.

Výsledky z praxe
V rámci minulého pestovateľského ročníka 2012/2013 sme overovali naše metodiky v rôznych lokalitách Slovenska. Výsledky v tabuľke č. 1 prezentujú výsledok prevádzkového pokusu v repke na dvoch odrodách (Kodiak, Jenifer), ktoré boli ošetrené prípravkami Alga 600, SoftGuard++ProBoron na jeseň a jar. Na odrode Kodiak sa dosiahla úroda o 0,32 t/ha vyššia a u odrody Jenifer o 0,57 t/ha vyššia v porovnaní s kontrolou.

Tabuľka 1. Výsledky prevádzkového pokusu v repke, 2012/2013

Pre viac informácií o aktuálnych akciách prosím kontaktujte našich obchodných zástupcov a navštívte našu webstránku s e-shopom www.agrobiosfer.sk.

Autor článku: Ing. Pavol Krempa, Ph.D., Obchodný manažér Agrobiosfer, s. r. o.
Zdroj obrázku: 4 x Agrobiosfer, s. r. o.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments