Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Úroda je ohrozená slabými zrážkami

Úroda je ohrozená slabými zrážkami
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Obavy z doterajšieho vývoja počasia silnejú. Končiaca zima bez snehu na poliach znamená významný vlahový deficit.

Ozimné plodiny síce väčšinou prezimovali v dobrom stave, ale ak ich bude v jarnom období trápiť sucho, môže to negatívne poznamenať tohtoročnú úrodu. Uviedol tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

„Až ďalšie obdobie však ukáže, do akej miery bude toto riziko vážne. Predpovede meteorológov na marec zatiaľ nie sú z hľadiska roľníkov príliš optimistické, ale keďže ich presnosť klesá s dĺžkou časového horizontu, pre ktorý sú robené, nemožno vylúčiť ich budúce korekcie,“ konštatoval.

Upozornil, že v každom prípade hrozbu sucha neradno podceňovať, pretože závlahami sa dá eliminovať len čiastočne. Okrem iného aj preto, že ich využívanie je podľa odhadov SPPK možné z hľadiska funkčnosti závlahových systémov maximálne na desatine výmery poľnohospodárskej pôdy v SR.

„Aj to len v prípade, ak to neovplyvní pokles zásob vody na viacerých miestach, ktorý by obmedzil ich použitie aj tam, kde sú funkčné a teoreticky by mohli byť v prevádzke,“ zdôraznil.

Jarné práce sa podľa Nemca zatiaľ rozbiehajú len postupne, ale pokiaľ bude pôda pociťovať vlahový deficit, jariny by nemuseli dobre poschádzať. Rovnako dôležitá bude vlaha vo vegetačnom období rastlín.

„V tejto súvislosti sa vynárajú aj spomienky na štúdiu dopadov klimatických zmien na Slovensko, ktorú pred 7 rokmi vypracovalo Ministerstvo životného prostredia SR. Okrem iného sa v nej konštatovalo, že zvýšené teploty menia dĺžku a nástup vegetačných období,“ poznamenal.

Odborníci podľa neho vtedy predpovedali, že v roku 2075 sa v SR predĺži hlavné vegetačné obdobie o 43 dní a v severných poľnohospodársky využívaných oblastiach dokonca až o 84 dní.

„Podľa nich zároveň musíme očakávať aj zmenšenie zásob snehu a skorší príchod plusových teplôt v jarnom období. Zmena zrážkového režimu a snehových pomerov bude mať podľa štúdie vplyv tiež na zásoby podzemných vôd, na ktoré sú odkázané naše vodné zdroje,“ dodal tlačový hovorca SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
8. marec 2014 11:28

Tento článok bol uverejnený na poslednú chvíľu a v pravý čas. Len mali by si ho prečítať v prvom rade agrárni politici na MPRV SR. V prípade neúrody a ďalšieho znižovania potravinovej bezpečnosti sa niekto zaujímal čo bude s národom a občanmi Slovenska? Rodina Počiatková, Glváčová, Flašíková či Kaliňáková sa… Celý komentár »