Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Budúce ceny potravín môže ovplyvniť sucho aj vývoj na Ukrajine

Poľnohospodári budú pravdepodobne nútení pre nedostatok zrážok mobilizovať všetky dostupné intenzifikačné činitele. S väčším suchom si však nedokážu poradiť tak, aby to významnejšie neovplyvnilo ich úrody, ako aj úroveň príjmov.

„Cenové pohyby pri agrokomoditách však ovplyvňuje domáca produkcia len minimálne. Jej speňažovanie závisí najmä od európskych, respektíve svetových cien. Na nemá vplyv predovšetkým úroda v rozhodujúcich produkčných krajinách, prípadne vývoj politickej situácie,“ spresnil tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

Príkladom je podľa Nemca súčasný zložitý vývoj na Ukrajine, keď informácie o možnej vojenskej intervencii Ruska okamžite viedli k rastu cien pšenice i kukurice. Na druhej strane však vysoká minuloročná úroda môže v ďalšom období podľa neho tlačiť na pokles cien týchto komodít.

„Otázkou je, aký bude ďalší vývoj v Európe, ktorý môže na ceny pôsobiť opačne. Preto je aj momentálne ťažké dlhodobejšie prognózovať reálny vývoj cien potravín,“ dodal.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments