Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Bude Slovensko odbytiskom ukrajinskej produkcie?

Uvoľnenie dovozov poľnohospodárskych a potravinárskych produktov z Ukrajiny môže poškodiť nové členské krajiny EÚ, najmä tie, ktoré bezprostredne susedia s Ukrajinou.

“Keďže export z Ukrajiny do Ruska sa pre spory s Moskvou prakticky zastavil, celkom reálne možno očakávať, že sa v značnej miere presmeruje práve na uvoľnené západné trhy a skončí predovšetkým v krajinách Vyšehradskej štvorky, pričom na západ Európy sa buď nedostane vôbec, alebo len v minimálnom rozsahu,” konštatoval Stanislav Nemec zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Podľa Nemca je síce pravda, že Ukrajina doteraz nedominovala v slovenských agropotravinárskych dovozoch, lenže v súčasnosti sa situácia výrazne zmenila.

“Krajina za našou východnou hranicou prakticky stratila možnosť využívať na export čiernomorské námorné prístavy a keďže sa výrazne obmedzil obchod s Ruskom, dôjde k úplne novému teritoriálnemu rozdeleniu ukrajinského exportu, k čomu ešte viac môže prispieť uvoľnenie obchodu do EÚ,” zdôraznil.

Informoval zároveň, že Ukrajina je podľa minuloročných údajov amerického ministerstva poľnohospodárstva dôležitým globálnym hráčom v obchode s obilninami. Už v minulosti sa ukázalo, ako môže táto krajina ovplyvniť svetový trh, keď po zákaze exportu pšenice stúpli ceny obilnín v celom svete.

“Momentálne síce ukrajinskí roľníci zrno príliš nepredávajú a radšej ho skladujú doma ako poistku pred padajúcou národnou menou hrivnou. Lenže o niekoľko mesiacov bude zrejme aspoň časť z nich nútená uvoľniť sklady novej úrode a pri tomto procese môže dôjsť k poklesu cien,” myslí si tlačový hovorca SPPK.

“Niektorí odborníci síce argumentujú, že o ukrajinské obilie prejaví záujem Nemecko, ale ani to by pre našich poľnohospodárov nebolo žiadne víťazstvo. Do Nemecka sme totiž zvykli vyvážať obilné prebytky aj my, takže, ak nás v dohľadnom čase nahradí Ukrajina, hrozí nám strata tohto trhu. Nech sa teda na vec pozrieme z ktorejkoľvek strany, slovenským poľnohospodárom sa na základe novej skutočnosti môže v novej sezóne skomplikovať odbyt obilnín predstavujúcich nosnú časť ich rastlinnej produkcie. A to by určite nepríjemne pocítili aj vo svojej ekonomike,” dodal Nemec.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments