Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Nemec: Pomoc Ukrajine je na úkor časti podnikateľského spektra

Obavy z uvoľnenia obchodu s Ukrajinou musia mať okrem slovenských poľnohospodárov aj výrobcovia potravín.

„Náš východný sused napríklad patrí do pätice najväčších svetových výrobcov medu, môže k nám ponúkať hydinu a hydinárske výrobky, ale aj ďalšie potravinové segmenty. Je síce pravdou, a Štátna veterinárna a potravinová správa SR na to upozornila, že z hľadiska bezpečnosti má aj Ukrajina svoj systém kontroly kvality potravín, ale Európska únia s ním doteraz nemá veľké skúsenosti, lebo väčšina ukrajinského exportu smerovala do Ruska,“ priblížil Stanislav Nemec zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Pravdou je podľa Nemca aj to, že ak EÚ viac otvorí svoj trh pre niektorých producentov potravín, tí musia najprv prejsť kontrolou a až potom môžu začať s exportom.

„Keďže ide o mimoriadnu situáciu a Spoločenstvo vníma tento krok ako gesto dobrej vôle voči Ukrajine, celý tento proces nemusí trvať tak dlho, ako si to možno niekto myslí. Slovensko by si pritom prípadné ukrajinské potravinové dovozy malo strážiť ako oko v hlave, lebo s importom nekvality nemá v ostatných rokoch najlepšie skúsenosti,“ upozornil.

 „Za problém považujeme tiež to, že rozhodnutie uvoľniť obchod s Ukrajinou prichádza v čase, keď sa poľnohospodári pripravujú na nové sedemročné programové obdobie a robia si aj dlhodobé plány. To všetko môže byť teraz vážne narušené tým, že sa do praxe dostáva veľmi unáhlene prijaté opatrenie, ktoré nebolo riadne zanalyzované z hľadiska jeho následkov,“ zdôraznil.

„Nespochybňujeme, že Ukrajine treba pomáhať, ale nemalo by sa to diať na úkor časti podnikateľského spektra. Takéto opatrenia majú byť podľa nášho názoru dôsledne zvážené a najmä presne analyzované ich následky. A to nielen globálne z hľadiska celého trhu EÚ, ale aj teritoriálne, lebo sa neprejavia rovnako v celom priestore únie,“ zdôraznil.

„Nemyslíme si, že by na prípadných zvýšených dovozoch ukrajinských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov získal slovenský spotrebiteľ, lebo ak aj budú lacnejšie, na spotrebiteľských cenách v obchodoch sa to prejaví až s väčším časovým odstupom a určite nie v plnom rozsahu, ale zrejme len minimálne,“ dodal tlačový hovorca SPPK.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
2 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik z HN
agrarnik z HN
23. marec 2014 18:29

To, že SR pomáha fašisticko – benderovskej vláde Ukrajiny sme si zvykli, ale na úkor Slovenského roľníka je opovážlivé. Ukrajina bude mať mejdan a Slovensko obchodný kar za pochodu pravicových extrémistov Slovenska. To na MP RV SR nevedel nikto vyčísliť aký to bude mať dopad? Možno za pár rokov zistíme,… Celý komentár »

sergej
sergej
26. marec 2014 20:11

aký mejdan?ved sů zaostalí a neberů žiadne dotácie!