Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Ceny obilnín sú najvyššie od augusta

Ceny obilnín sú najvyššie od augusta
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Svetové ceny potravín vzrástli v marci na najvyššiu hodnotu za takmer rok, keď ich ovplyvnilo nepriaznivé počasie a politická kríza na Ukrajine.

Cenový index potravín FAO (Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo), ktorý sleduje medzimesačné zmeny cien v rámci potravinového koša (zahrňuje obilie, olejniny, mliečne výrobky, cukor a mäso) dosiahol za mesiac marec 212,8 bodu. To predstavuje rast oproti februáru o 4,8 bodu (2,3 %) a najvyššiu hodnotu od mája 2013. Aj keď hlavnú úlohu v raste cien zohralo počasie, svoje urobila aj anexia Krymu Ruskom, ktorá vyvolala obavy z dodávok obilnín na svetové trhy, domnievajú sa ekonómovia.

“Politické napätie tohto druhu nás môže zatiahnuť späť do situácie typickej pre studenú vojnu, kde krajiny nakupujú obilie nielen na základe ponúkaných cenových rozdielov, ale aj na základe politických dohôd,” povedal ekonóm FAO Abdolreza Abbassian.

Ceny obilnín zaznamenali v marci výrazný rast, už druhý mesiac po sebe. Vzrástli o 5,2 % na najvyššiu úroveň od augusta minulého roka. Dôvodom bolo práve nepriaznivé počasie na juhu a v centrálnych oblastiach USA, ako aj v Brazílii a pod rast cien sa podpísala aj neistota súvisiaca s budúcim exportom obilia z Ukrajiny.

Ceny cukru vzrástli medzimesačne až o 7,9 % najmä pre sucho v Brazílii a pokles produkcie cukrovej trstiny v Thajsku.

Jedinou položkou, ktorej ceny zaznamenali minulý mesiac pokles, boli mliečne výrobky. Ich ceny klesli v marci prvýkrát od novembra 2013, keď ich ovplyvnili najmä znížené nákupy zo strany Číny.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments