Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

AKS: Zavlažovaniu je potrebné venovať viac pozornosti

AKS: Zavlažovaniu je potrebné venovať viac pozornosti
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

V mikroregióne Horný Žitný ostrov, kde sú ľahké pôdy, boli poľnohospodári nútení na vlastné náklady strážiť proti krádežiam zavlažovacie systémy a čerpacie stanice, udržiavať ich vo funkčnom stave, pretože bez vody nie sú úrody.

Uviedla to predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová a doplnila, že od začiatku apríla začali farmári zavlažovať repku, jačmeň a pšenicu.

„Voda je pre niektorých aktívnych farmárov existenčná otázka. Zodpovedné inštitúcie by sa mali pozrieť na katastrálne územia v Čilizskej Radvani, Sape, Kľúčovci a ostatné územia v okrese Dunajská Streda, kde sú prívodové kanály suché, zarastené náletovými drevinami,” priblížila predsedníčka s tým, že viacerí pestovatelia vyvŕtali na vlastné náklady studne, aby získali vodu.

“Farmári na Slovensku všetkými silami zabezpečujú vodu pre rastliny a zvieratá a na druhej strane Dunaja, v Maďarsku, tieto úkony zabezpečuje štát, ponúka farmárom vodu zadarmo, len aby čím viac zavlažovali,” pokračovala.

Dodala, že AKS chce dosiahnuť, aby sa problematike venovalo viac pozornosti a problémy sa riešili z celospoločenského pohľadu a dlhodobo.

“Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. odštartoval tohtoročnú závlahovú sezónu na Hornom Žitnom ostrove už 19. marca, po dohode so štátnym podnikom Hydromeliorácie, napúšťaním Malinovského ramena z vodného toku Malý Dunaj,” priblížil hovorca podniku Ľuboš Krno.

Ako povedal, okrem toho v súčinnosti s pracovníkmi prevádzky Vodného diela Gabčíkovo (VDG) Správa vnútorných vôd v Šamoríne zabezpečila napustenie cca 18-kilometrového odvodňovacieho kanála medzi ľavostranným priesakovým kanálom vodného diela a Kračanmi i takmer 10-kilometrového kanála Šuľany – Jurová.

“Na zadržanie povrchovej vody v kanálovej sieti sme zabezpečili aj nevyhnutnú manipuláciu so stavidlami. Taktiež sme zvýšili prietok vody v kanálovej sieti cez malú vodnú elektráreň VDG. To znamená zvýšenie prietokov v ich maximálne možnom objeme, ako z jediného zdroja pre uvedenú časť Žitného ostrova, do kanála Gabčíkovo – Topoľníky a nadväzný transport podľa potreby do Chotárneho kanála,“ uviedol. 

Krno priznal, že v katastrálnom území Čiližská Radvaň, Sap a Kľúčovec momentálne problémy pretrvávajú, no nie vinou vodohospodárov.

“Na týchto miestach totiž nie sú vybudované závlahy a vplyvom dlhotrvajúceho suchého počasia, ale aj absolútneho nedostatku snehových zásob počas uplynulej zimy je znížená hladina Dunaja, čo sa zákonite prejavilo aj v nízkej hladine podzemnej vody,” vysvetlil.

Pripomenul, že to je pravá príčina nedostatku vody v tamojšej kanálovej sieti. Ide však o lokálny problém, pričom drvivá väčšina vodných nádrží i ďalšej kanálovej siete na Slovensku má vody dostatok.

“Spomínaný a prakticky jediný vodný zdroj dodávky povrchovej vody do kanálovej siete v danom území je kanál Gabčíkovo – Topoľníky, musí pokrývať nielen požiadavky na závlahy, ale aj na napájanie rybničných sústav Číčov, Boheľov a prírodnej rezervácie Lión,” zdôraznil.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
25. apríl 2014 15:37

Dobré ráno stará mama!!! Závlahy sú neodmysliteľnou súčasťou agrárnej produkcie. Do roku 1989 sme vybudovali silný hydromelioračný potenciál zo silnou nie len závlahovou, ale aj odvodňovacou sústavou. Dnes po víťaznom novembri úradníci na Dobrovičovej prišli na to, že kura je z vajca. Je smutné, že dnes MPRV SR nevie ani… Celý komentár »