Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Veľmi mierne rastú len ceny olejnín

V piatok (11. apríla) nám boli zaslané informácie z Cenového burzového výboru Komoditnej burzy Bratislava.

 „Naďalej pretrvávajú obavy z nedostatku vlahy, napriek zrážkam v posledných dňoch, čo sa odzrkadľuje aj v odhadovaných cenách novej úrody obilnín o 3 mesiace – začiatkom júla 2014, ktoré sú oproti minulému roku mierne vyššie,“ hovorí Pavol Scholtz predseda Burzovej komory KBB.

Aktuálna cena potravinárskej pšenice triedy E na západnom Slovensku dosahuje 176 eur za tonu, čo je na úrovni z pred dvoch týždňov.

Nahlásená cena kŕmnej pšenice na úrovni 156 eur za tonu je o štyri eurá nižšia, ako uvádzala predchádzajúca správa. Členovia CBV predpokladajú, že v krátkodobom horizonte by sa mala cena vrátiť na pôvodnú úroveň.

Sladovnícky jačmeň na západnom Slovensku poľnohospodári speňažujú za 204 eur za tonu, čo je o 7 eur viac, ako na východe krajiny. Cena tejto obilniny je ustálená.

Kukurica potravinárska sa aktuálne obchoduje za 167 eur, čo je o 3 eurá za tonu viac, ako pri kŕmnej.

Raž sa obchoduje za  134 eur za tonu a kŕmny jačmeň za 162 eur za tonu.

Veľmi mierne nahor sa pohli ceny pri olejninách. Na Slovensku sa repka speňažuje za 371 eur za tonuslnečnica za 301 eur za tonu. Ceny sú oproti predchádzajúcej správe vyššie pri oboch komoditách o približne 3 eurá za tonu.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments