Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Pôdu by mali nadobúdať len tí, ktorí podnikajú v sektore

Pôdu by mali nadobúdať len tí, ktorí podnikajú v sektore
insert_photo

Podmienky predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku by sa už čoskoro mali sprísniť.

Vyplýva to z návrhu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, o ktorom bude už túto stredu (23.4.) rokovať vláda SR. Zákon má umožniť, aby pôdu, ktorá má naďalej slúžiť svojmu účelu, nadobúdali len osoby, ktoré podnikajú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky.

V súčasnosti môžu pôdu kupovať aj osoby, ktoré na nej nepodnikajú, čo podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) ako predkladateľa návrhu neprispieva k jej ochrane a riadnemu obhospodarovaniu.

„Dôkazom toho je klesajúca výmera pôdy, na ktorú sa čerpali priame platby z fondov Európskej únie. Pred vstupom do Európskej únie, k 30. júnu 2003, klesla výmera z 1,955 milióna ha v roku 2012, na vyše 1,888 milióna ha a pri súčasných trendoch nie je predpoklad jej relevantného rastu,“ zdôvodnilo návrh ministerstvo.

Podľa predkladacej správy prednostné právo na odkúpenie budú mať družstvá, agropodniky a roľníci, ktorí podnikajú v poľnohospodárskej výrobe v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Potom, keď tieto podnikateľské subjekty záujem o pôdu neprejavia, nárok na jej odkúpenie budú mať osoby podnikajúce v poľnohospodárstve v susediacej obci. Ak ani títo podnikatelia neprejavia záujem o kúpu, môže sa o pozemky uchádzať aj osoba, ktorá má miesto svojho podnikania inde.

Pri predaji a darovaní sa obmedzenia nemajú vzťahovať na záhrady, poľnohospodárske pozemky, ktoré sú v zastavanom území obce – intraviláne, ani na pozemky s výmerou do 2000 štvorcových metrov, aj keď sa nachádzajú mimo zastavaného územia obce – extravilánu.

Obmedzenia sa nebudú vzťahovať ani na pozemky, ktoré sú podľa predpisov o územnom plánovaní určené najmä na výstavbu, ako ani na tie pozemky, ktorých možnosť poľnohospodárskeho využívania je obmedzená, napríklad v záujme ochrany prírody a krajiny alebo vodných zdrojov.

Naďalej sa bude rešpektovať predkupné právo, podľa ktorého majú nárok na prednostné odkúpenie pozemku jeho spoluvlastníci. Súhlas spoluvlastníkov k darovaniu alebo predaju potrebný naďalej nebude, ak svoj spoluvlastnícky podiel na pozemku spoluvlastník predáva alebo daruje osobe sebe blízkej, napríklad deťom, manželovi/manželke. Rešpektovať sa budú aj práva dedičov a reštitučné nároky.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
25. apríl 2014 15:58

Ak zo zákona vyplýva aby vlastník zverejnil na portáli štátu, že predáva pôdu mal by zverejniť aj komu – cena a množstvo – výmera nie je rozhodujúce. Obávam sa, že toto bude kategorický zamietnuté lebo by sa verejne deklarovalo aká vládna svoloč a oligarchovia si robí zo Slovenského občana ,,… Celý komentár »