Zadajte hľadaný výraz

Z domova

Vysoká úroda a kvalita obilnín

Vysoká úroda a kvalita obilnín
insert_photo3 x Agrobiosfer, s. r. o.

Porasty obilnín sú v tomto pestovateľskom ročníku v dobrom stave a je predpoklad dosiahnutia vysokých úrod. Nielen výška úrody, ale i jej kvalita hovoria o výslednej predajnej cene obilnín.

Cieľom spoločnosti Agrobiosfer je prinášať pestovateľom riešenia na zvyšovanie úrody a kvality pri vysokej ekonomickej efektívnosti vstupov a ich rentabilite.

Kedy hnojiť na kvalitu?

V širokom spektre odrôd, ktoré sa nachádzajú na našom trhu je ťažké určiť presný termín kvalitatívneho hnojenia k jednotlivým odrodám, nakoľko nitrátreduktáza pracuje pri každej odrode rozdielne a iba určité časové obdobie. Preto je dôležité realizovať aplikáciu kvalitatívneho hnojenia včas, aby sa dusík stihol zabudovať do zrna. Aplikácia granulovaných hnojív je vzhľadom na klimatické podmienky na zváženie a termín by mal byť v druhej polovici steblovania. Pri aplikácii DAM-u je vhodné urobiť aplikáciu ešte pred objavením sa vlakového listu, a aby sme predišli jeho popáleniu je optimálne ho aplikovať damovými trubicami. Pri aplikáciu močoviny (5% roztok) robíme v čase keď je vidieť asi tretina vlajkového listu. Pri všetkých variantoch hnojenia sa dusík stihne zabudovať do zrna a zvyšujeme tým obsah dusíkatých látok a lepku.

Sucho počas dozrievania

Štádium vegetácie od nalievania zrna je významné hlavne z pohľadu zvyšovania úrody ale i HTZ. Počas tohto obdobia sú živiny prednostne usmerňované priamo do zrna. Umocnením tohto signálu dokážeme pozitívne ovplyvniť výšku úrody a HTZ. Za týmto účelom odporúčame aplikácie prípravku na báze morských rias Alga 300++K v dávke 0,7 – 1 l/ha. Okrem iného obsahuje aj vysoké množstvo bioaktívnych látok, ktoré zvyšujú odolnosť rastlín proti stresovým faktorom, ako sú sucho, chlad, zasolenie, zamokrenie a i., a dokážu udržať vodu v rastline prostredníctvom regulácie otvárania a zatvárania prieduchov. Termín aplikácie je od fázy BBCH 37 až po mliečnu zrelosť.

Esenciálne aminokyseliny

Keďže zvyšovaním HTZ dochádza aj k miernemu nariedeniu endospermu odporúčame aplikovať spoločne s Alga 300++K prípravok Amino Total, ktorý obsahuje 43 % voľných L-aminokyselín a 17 %  dusíka a v dávke 0,5 kg/ha ,čím sa podporí intenzívnejšie zabudovannie dusíka do zrna, zvýši sa obsah lepku, zlepšia sa pekárenské a potravinárske vlastnosti. Táto aplikácia je ekonomicky vysoko návratná. Porasty takto ošetrené dokážu v prípade sucha dosiahnuť až o 20 % vyššiu úrodu v porovnaní s neošetrenými porastami. 

Kvalitatívne parametre jačmeňa

Výkupcovia komodít, ale hlave sladovne požadujú jačmeň s vysokou kvalitou. Podstatou je v rámci noriem stanovený obsah dusíkatých látok (9,5 – 11,5%) a podiel zrna nad 2,5 mm sitom (min. 90%). Pre dosiahnutie požadovaných parametrov je potrebné dodržať maximálnu povolenú dávku dusíka na základe obsahu dusíka v pôde pred sejbou a posledný dusík aplikovať najneskôr do konca odnožovania. Pre zvýšenie HTZ, zníženie obsahu dusíkatých látok a celkové zlepšenie kvality jačmeňa odporúčame aplikácie prípravku Alga 600 v dávka 0,5 kg/ha. Ako prevenciu proti chorobám prípadne spoločne s fungicídom je možné aplikovať prípravok SoftGuard v dávke 1,2 – 1,7 l/ha.  Dôležité tak ako u pšenice je udržanie vody v rastline, regulácia otvárania a zatvárania prieduchov vďaka vysokému obsahu bioaktívnych látok  a usmernenie toku živín prednostne do zrna pšenice.

Tabuľka č. 1. Maloparcekový pokus so pšenicou ozimnou, odroda Cubus, Všestary, 2013

Z praxe

V rámci pokusu so pšenicou ozimnou (tab. 1), sme realizovali pokus v Českej republike na odrode Cubus. V porovnaní s kontrolou sa po aplikácii prípravku Humic Total na jeseň, Alga 300++P na jar a Alga 300++K a AminoTotal na vlajkový list dosiahla úroda o 0,93 t vyššia v porovnaní s kontrolou. Pri tejto vysokej úrode sme dosiahli i vyšší obsah dusíkatých látok v zrne pšenice na úrovni 14,6 %. Rentabilitu aplikovaných prípravkov vyjadruje koeficient ekonomickej efektívnosti, ktorý hovorí o tom, že 1 € vložené do aplikácie sa vrátilo pestovateľovi 2,89-krát, čo predstavuje čistý zisk pre pestovateľa z týchto aplikácií 91 €/ha.

Pre viac informácií kontaktujte našich obchodných zástupcov a navštívte našu webovú stránku s e-shopom www.agrobiosfer.sk.

Autor článku: Ing. Pavol Krempa, Ph.D., Obchodný manažér Agrobiosfer, s. r. o.
Zdroj obrázku: 3 x Agrobiosfer, s. r. o.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments