Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Budú mať zahraniční farmári sťažený prístup k pôde?

Budú mať zahraniční farmári sťažený prístup k pôde?
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Podmienky predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku by sa už čoskoro mali sprísniť. Pôdu by mali prednostne nadobúdať osoby, ktoré podnikajú, alebo pracujú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky.

Vyplýva to z návrhu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý dnes (streda, 23. apríla 2014) schválila vláda. Teraz sa ním bude zaoberať Národná rada, pravdepodobne v skrátenom legislatívnom konaní na svojej najbližšej schôdzi v máji. Zákon má byť účinný od 1. septembra tohto roka.

“Prednostné právo na odkúpenie budú mať družstvá, agropodniky a samostatne hospodáriaci roľníci v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza,” priblížil návrh hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Peter Hajnala.

Zákon podľa bývalého rezortného ministra Petra Baca dostatočne nebráni tomu, aby do vlastníckych štruktúr pôdy v SR prenikali cudzinci. Záujemcovia o nákup pôdy v SR sa už v minulých rokoch podľa neho stávali nepriamo vlastníkmi pôdy nákupom poľnohospodárskych družstiev, či cez iné právnické osoby.

“Keby vláda a odborníci z Komjatíc chceli zakázať cudzincom nákup slovenskej pôdy, tak by ako podmienku nákupu uviedli, že kupujúci je štátnym občanom Slovenskej republiky a má na jej území minimálne trvalý pobyt 5 rokov,” hovorí Zsolt Simon, exminister pôdohospodárstva.

Podľa Petra Baca tento zákon trhu s pôdou nepomáha. 

„Na Slovensku je potrebné aby bežal trh s pôdou, čo by viedlo k skoncentrovaniu rozdrobeného vlastníctva pôdy,“ hovorí Peter Baco.

V predloženom znení zákona sa podľa Zsolta Simona zvýhodňuje len pár ľudí v obci, ktorí si môžu pôdu kúpiť a obmedzuje sa 1,5 až 2 milióny vlastníkov tým, že sa určuje, komu môžu svoju pôdu predať.

“Výsledným efektom bude zníženie ceny pôdy a znehodnotenie vlastníctva občanov,” myslí si opozičný poslanec Simon.

Autor článku: Juraj Huba podľa zdrojov TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
5 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
24. apríl 2014 7:34

No prednostne pravo je jedna vec, ale predavajuci ju aj tak preda tomu, kto ponukne najviac. Podla toho, co viem, staci inzerovat (v periodiku a na webovom portali MPSR) a ked sa nikto z polnohospodarov neozve alebo nebude ochotny zaplatit danu cenu, moze sa predat hocikomu.

Anonym
Anonym
24. apríl 2014 9:49

Pôdu by mali prednostne nadobúdať osoby, ktoré podnikajú, alebo pracujú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky – čo sa týka 3 rokov práce a podnikania v poľnohospodárstve, tu sú potom obmedzení tí, ktorí by chceli začať podnikať v poľnohospodárstve. Ako sa teda majú podporiť mladí začínajúci farmári, ktorí by chceli… Celý komentár »

agrarnik zHN
agrarnik zHN
25. apríl 2014 15:18

Názory oboch exministrov chlebového odvetvia majú svoje opodstatnenie. Z. Simon poukazuje na viazanosť 5 rokov ja si myslím, že nie sme horší od Rakúšanov tak prečo nie trvalý pobyt 10 rokov. P. Baco hovorí o latentnom stave trhu s pôdou – má pravdu. Jedná sa o posilnenie poľnohospodárskej veľkovýroby a… Celý komentár »

ján
ján
25. apríl 2014 19:37

“vydědil naše deti”šak vy buděte od iných detí naupovať a za ceny z Dubaja to nebudě!

juraj
juraj
30. apríl 2014 18:54

nazor ex-ministrov je zaujimavy ale ked vladli neriesili to teraz pindat do druhych je lahke,ale smutne je aj to ze Spf dava podu zahranicnym za par eur ha pody do najmu a fyzickym osobam daju aj 150 eur za ha tak potom likviduju domacich farmarov,ked vedia platit fyzickym osobam tolko… Celý komentár »