Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

SaS: Zákon o nadobúdaní pozemku je protiústavný

Zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý minulý týždeň schválila vláda, „ašpiruje na hlúposť roka“.

Na včerajšej (29. apríl 2014) tlačovej konferencii v Bratislave to uviedli predstavitelia opozičnej strany SaS, podľa ktorých je zákon v súčasnej podobe protiústavný.

„V navrhovanom zákone od ministra Jahnátka sa obmedzujú vlastnícke práva pozemkov, lebo sa zákonom vymedzuje druh záujemcov, ktorí ho môžu získavať, ako aj postup pri predaji takéhoto pozemku,“ zdôvodnil predseda SaS Richard Sulík.

Strane v zákone chýba tiež zdôvodnenie verejného záujmu, a to, či právne obmedzenia sú v nevyhnutnej miere, alebo vo väčšom rozsahu. Treťou výhradou je absencia primeranej náhrady.

Právna norma, navyše, podľa SaS nemá za cieľ chrániť poľnohospodársku pôdu pred zneužívaním na iné účely.

„Je to len škandalózny pokus ponechať vlastnícke vzťahy v ich dnešnej podobe, keď mnohí, hlavne veľkí agropodnikatelia, využívajú cudziu pôdu buď zadarmo, alebo len za nepatrný, symbolický nájom,“ povedal podpredseda strany Ľubomír Galko.

Vlastníci pozemkov budú podľa neho odrádzaní od predaja svojich malých parciel.

„Takže namiesto ekonomicky žiaduceho sceľovania parciel zostane stále rozdrobené vlastníctvo pôdy,“ dodal.

Strana preto na májovú schôdzu parlamentu predkladá návrh zákona, ktorý má uľahčiť sceľovanie pozemkov a ich lepšie využitie. Navrhuje znížiť katastrálne poplatky pri prevodoch pôdy v extravilánoch. Správny poplatok na začatie konania o zmene vlastníctva na úrovni 66 eur je podľa nej v mnohých prípadoch vyšší ako hodnota celej prevádzanej pôdy. Za prevod pozemku mimo zastavaného územia obce do 500 štvorcových metrov (m2) by sa malo platiť 5 eur, vo výmere od 501 do 2000 m2 15 eur a od 2001 do 5000 m2 30 eur. Pri pozemkoch nad 5000 m2 navrhuje SaS zachovať pôvodných 66 eur.

Ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) informácia prekvapila.

„Síce mesiac pred voľbami do Európskeho parlamentu, ale predsa si aj v tejto strane všimli, že Slovensko má ornú pôdu. Zároveň by som sa chcel ‚odborníkov‘ zo SaS spýtať, čo urobili pre ochranu slovenskej pôdy počas svojho pôsobenia vo vládnej koalícii. Jednoduchá odpoveď: absolútne nič,“ poznamenal v reakcii šéf agrorezortu.

Hlavným cieľom ministerstva podľa neho je, aby slovenská pôda zostala v rukách slovenských poľnohospodárov, pre ktorých je základným výrobným prostriedkom, a teda prostriedkom na výrobu potravín.

„Ak si dokážeme pôdu ochrániť, vieme postupne dosiahnuť aj potravinovú sebestačnosť Slovenska,“ uzavrel.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments