Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Očakáva sa rekordná úroda kukurice v USA

Očakáva sa rekordná úroda kukurice v USA
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Tohtoročná úroda kukurice v USA pravdepodobne prekoná minuloročný rekord napriek tomu, že rozloha kukuričných polí je tento rok menšia. Uviedlo to v najnovšej prognóze americké ministerstvo poľnohospodárstva. Informovala o tom agentúra AP.

Ministerstvo očakáva, že úroda kukurice dosiahne tento rok okolo 13,9 miliardy bušelov (prepočet poľnoinfo.sk: 547 miliónov ton), čo predstavuje mierny nárast oproti minuloročnému rekordu. Aj keď rozloha kukuričných polí je v tejto sezóne menšia, ministerstvo počíta s vyššími úrodami na aker (0,405 ha). Ako uviedlo, úroda z jedného akru by mala dosiahnuť 165,3 bušelu (prepočet poľnoinfo.sk: 10,3 ton na hektár), čo je o 6,5 bušelu viac než v minulom roku.

Čo sa týka celosvetových úrod, americké ministerstvo poľnohospodárstva očakáva v sezóne 2014/2015 úrody na úrovni 979,1 milióna ton, To je približne na úrovni z minulej sezóny.

Odhad ministerstva je však založený na tom, že počasie v lete sa udrží v takzvaných kukuričných štátoch (Corn Belt) v normále. To totiž nie je isté a počasie sa v nasledujúcich mesiacoch môže dramaticky meniť. Príkladom je leto 2012, keď prišli rozsiahle suchá, ktoré zničili veľkú časť úrody kukurice aj sóje a vyhnali ceny komodít na rekordné úrovne.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments