Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Spoplatnenie závlahovej vody zničí ešte fungujúcich pestovateľov

Spoplatnenie závlahovej vody zničí ešte fungujúcich pestovateľov
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenská národná strana s nevôľou pozoruje, ako “na Slovensku pokračuje zvrátený spôsob riadenia poľnohospodárstva”.

“Najnovšie ide o spoplatnenie závlahovej vody vo vládou schválenom zákone o vodách. A to ešte rezort pôdohospodárstva pripravuje zavedenie poplatku za využívanie závlah pre Hydromeliorácie š. p. vo výške 0,05 eur/m3 závlahovej vody,” uviedol člen odborného kabinetu SNS, exminister pôdohospodárstva Vladimír Chovan.

Spoplatnenie závlahovej vody podľa neho zvýši náklady na pestovanie plodín pod závlahou, najmä cukrovej repy, osivovej kukurice, poľnej zeleniny, ovocných sadov a vinohradov krmovín a kukurice, teda tých plodín, ktorých produkcia sa podľa vládnej koncepcie mala u nás zvýšiť.

“Tieto plodiny vyžadujú vysoký podiel ľudskej práce a pri zvýšení nákladov sa vypustia z osevného postupu a opäť sa zvýši nezamestnanosť. Znehodnotia sa investície poľnohospodárov do zavlažovacích systémov a pestovatelia stratia záujem do nich investovať v budúcnosti,” upozorňuje Chovan.

“Zmena bude mať dokonca vplyv aj na spracovateľské mraziarenské závody v oblasti s vysokou nezamestnanosťou, ktorých rozvoj je vo veľkej miere odkázaný na dodávky čerstvej suroviny z kvalitne zavlažovaných poľnohospodárskych plôch,” dodáva.

Argument vlády, že ide o symbolickú sumu, podľa neho neobstojí.

“U tých poľnohospodárov, ktorí ešte vydržali pri produkcii plodín, ide o desiatky tisíc eur. Ak farmári prestanú využívať vodu na závlahy a ona bude odtekať z nášho územia, nebude to pre Slovensko výhodnejšie. Podľa SNS poľnohospodári musia dostať túto vodu zadarmo, do poslednej chvíle, ako je to možné,” zdôrazňuje Chovan.

V Európskej únii je podľa neho odber povrchovej vody a podzemnej vody na závlahy považovaný za vodohospodársku službu, ktorá vyžaduje zavedenie poplatku. Zatiaľ ju však štáty do svojej legislatívy neimplementovali a ani sa s tým neponáhľajú.

“Bežnou praxou totiž býva, že pred zavedením nevýhodnej európskej legislatívy v štátoch s rozhodujúcim podielom poľnohospodárskej produkcie príde k jej zmene. Tým by sa Slovensko mohlo inšpirovať,” podčiarkol člen odborného kabinetu SNS.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik z HN
agrarnik z HN
17. jún 2014 20:07

Dnes voda a zajtra vzduch – východniarsky obchodník s drevom a rybami na Ministerstve životného prostredia prišiel robiť biznis – ministri za SNS sú slabý odvar na tohto kata slovenských sedliakov. Ak by takéto svinstvo urobil v Číne tak ho popravia ešte pred účinnosťou zákona.