Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Vláda chce umožniť bytovú výstavbu aj mimo zastavaného územia

Vláda chce umožniť bytovú výstavbu aj mimo zastavaného územia obce. Vyplýva to z návrhu novely nariadenia vlády SR o odvodoch za odňatie a neoprávnený záber poľnohospodárskej pôdy, ktorým by sa v najbližšom období mal zaoberať vládny kabinet. Účinnosť by nariadenie malo nadobudnúť 15. júla 2014.

“Týmto návrhom dôjde k tomu, že vlastníci poľnohospodárskeho pozemku mimo intravilánu obce si na ňom budú môcť postaviť rodinný dom bez toho, aby platili odvod za odňatie poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske účely,” priblížilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Návrh nariadenia vlády pri výmere do 150 m2, respektíve 250 m2 nebude podľa agrorezortu vytvárať zbytočnú finančnú prekážku vlastníkom pozemkov, ktorí sa rozhodnú riešiť takýmto spôsobom svoju bytovú situáciu.

“Na druhej strane bude pôsobiť predovšetkým preventívne, a to v tom smere, aby nedochádzalo k nadmernému účelovému využívaniu poľnohospodárskej pôdy na nepoľnohospodárske účely.”

Nariadenie vlády bude mať podľa MPRV SR negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, ale pozitívny vplyv v sociálnej oblasti.

“Pri výpočte sa vychádzalo z dostupných údajov z roku 2013, kedy úbytok poľnohospodárskej pôdy pre rodinné domy, bytovú výstavbu predstavoval 555 hektárov (ha), z celkového úbytku 803 ha. Predpokladá sa, že z výmery 555 ha podliehalo odvodovej povinnosti asi 400 ha. Celková suma predpísaných odvodov v roku 2013 predstavuje čiastku približne 2,07 milióna eur,” dodal agrorezort.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
4 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik z HN
agrarnik z HN
17. jún 2014 20:02

Pažravosť a finančný fetišizmus oligarchov Slovenska zatemnil mozgy politikov, ktorým fet v hlavách vygooglil zlaté teľa v biznise s pozemkami v extraviláne. Takáto pažravosť je už na hranici ohrozenia suverenity Slovenska

Vlastník pôdy
Vlastník pôdy
21. jún 2014 6:04

EU garantuje základné slobody, jednou z nich je voľný pohyb kapitálu. Pôda je kapitál taký istý ako Váš bankový účet, p.agrárnik. Ja som dnes viac Europan ako Slovák. Keby som bol len slovákom, tak možno dnes by som sa musel kadže ráno modliť k exhumovaným ostatkom nejakého p. Hlinku…

Mia
Mia
22. jún 2014 15:26

Tak toto je jediny zakon z Ficovej dielne, ktory mi momentalne vyhovuje.. Hoci o jeho spravnosti sa da polemizovat.
Vdaka, Fico:)

Sesto666
Sesto666
23. jún 2014 22:26

Tak a vinice v okoli Bratislavy sa mozu premenit na vilovu oblast. Aj Fico vedel preco si tam kupoval vinicu.