Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Tohtoročná žatva sa už v niektorých regiónoch začala

Zberom ozimného jačmeňa sa už vo viacerých produkčných regiónoch juhozápadného, južného a východného Slovenska začala tohtoročná žatva. Informoval o tom hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec.

Z dlhoročných roľníckych skúseností podľa neho vyplýva, že jej štart pred sviatkom Petra a Pavla, teda pred 29. júnom, nebýva optimálny z hľadiska množstva aj kvality úrody. Ako sa to však premietne do tohtoročných žatevných výsledkov v Slovenskej republike, to sa podľa SPPK na začiatku zberových prác odhaduje len veľmi ťažko. Vlaňajšok priniesol štandardné hektárové úrody obilnín a repka dokonca zaznamenala desaťročný rekord s priemerom 2,81 tony/ha.

“Prvé rámcové informácie z regiónov naznačujú rozkolísanosť údajov, ktorá asi bude charakteristická pre celú tohtoročnú žatvu,” avizoval predseda SPPK Milan Semančík. Podľa neho bola aktuálna sezóna plná poveternostných zvratov. Mierna zima a skorý nástup jari spôsobili premnoženie škodcov, ktorých likvidácia zvýšila poľnohospodárom pestovateľské náklady.

Podľa Semančíka sa okrem toho v marci a apríli na viacerých miestach začal prejavovať vlahový deficit v pôde, zapríčinený aj absenciou vody z topiaceho sa snehu, ktorý na väčšine polí chýbal. V máji však prišlo k ochladeniu aj k intenzívnejšej zrážkovej činnosti, čo tento nedostatok do určitej miery eliminovalo. V júni však zaznamenali produkčné regióny opäť len minimálne dažde a teploty začali vykazovať tropické hodnoty. V ostatných dňoch sa síce mierne ochladilo, ale sucho v týchto oblastiach zväčša pretrváva a meteorológovia v najbližšom období nepočítajú s väčšími a trvalejšími zrážkami.

“Oficiálne osevné plochy zatiaľ neboli zverejnené, ale nepredpokladáme, že by v nich v porovnaní s vlaňajškom došlo k dramatickým zmenám,” uviedol Semančík.

Z oficiálnych minuloročných údajov Štatistického úradu SR podľa Semančíka vyplýva, že zberová plocha pšenice dosiahla necelých 368.000 ha, raže 22.000 ha, jačmeňov 121.000 ha a ovsa takmer 14.000 ha. Repka olejná sa vlani zbierala z celkovej výmery 137.000 ha.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments