Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Poplatky pri prevode pôdy v extravilánoch obcí sa neznížia

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) chcela znížiť katastrálne poplatky pri prevodoch pôdy v extravilánoch obcí. Návrh zákona v tomto znení predložil do parlamentu poslanec NR SR a podpredseda strany Ľubomír Galko.

Plénum ho však pri dnešnom hlasovaní neposunulo do druhého čítania.

“Pôda je na Slovensku historicky rozdrobená medzi veľké množstvo vlastníkov. V mnohých prípadoch je správny poplatok 66 eur na začatie konania o zmene vlastníctva vyšší, ako hodnota prevádzanej pôdy. Potenciálnych kupcov a predajcov takáto výška poplatku odrádza,” odôvodnil Galko.

Znížením poplatkov by sa podľa jeho slov uľahčilo sceľovanie pôdy a vďaka tomu aj jej lepšie využitie.

“Malo by nám ísť o to, aby sa na pôde vytvorili funkčné celky s jasným vlastníctvom a zodpovednosťou za toto vlastníctvo. Pritom zníženie poplatkov nemusí byť ani stratou pre štát. Dnes sa prevody rôznych fliačikov pôdy neuskutočnia pre poplatok, ktorý je 66 eur bez ohľadu na veľkosť prevádzaného pozemku. Ich znížením by sa mohol rozhýbať trh, a teda aj príjem do štátneho rozpočtu,” doplnil.

Návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnostiam do katastra nehnuteľností, ak ide výlučne o prevod pozemku nachádzajúceho sa mimo zastavaného územia obce, navrhoval Galko pri výmere do 500 štvorcových metrov (m2) spoplatniť sumou 5 eur, pri výmere od 501 do 2000 m2 sumou 15 eur a 30 eur pri výmere od 2001 až 5000 m2.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik z HN
agrarnik z HN
5. júl 2014 18:38

Ľubo Galko hypermarketový špecialista z Kauflandu je schopný v rámci svojho liberalizmu pripomienkovať zákony od využitia energie vodopádov na území SR, cez zákon o podpore poslaneckých rodín v čase krízy až po zákon o chove veľrýb na Zemplínskej Šírave. Z hohó odchodu liberálneho kráľa Sulíka do Bruselu sa dožijeme ešte… Celý komentár »