Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

SPPK stále rokuje o spoplatnení závlahovej vody

SPPK stále rokuje o spoplatnení závlahovej vody
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) naďalej rokuje o problematike spoplatnenia závlahovej vody v poľnohospodárskej prvovýrobe. Informoval o tom dnes tlačový hovorca komory Stanislav Nemec.

“V utorok 1. júla 2014 sme sa stretli s niektorými poslancami Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý ešte len bude rokovať o vládnom návrhu novely zákona o vodách, ak prejde v pléne NR prvým čítaním. Zákonodarcovia majú záujem riešiť túto otázku a podľa ich vyjadrenia je náchylné o nej diskutovať aj Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré pripravilo návrh novely a vykonávacích predpisov,” povedal člen predstavenstva SPPK Oliver Šiatkovský.

Vládny návrh, ktorý bol zákonodarnému zboru predložený 6. júna 2014, počíta podľa Nemca – okrem iného – so spoplatnením závlahovej vody od nadobudnutia jeho účinnosti. Nariadenie vlády určilo sadzbu na 1 eurocent za kubický meter s tým, že toto opatrenie bude účinné už od budúceho roka. Hoci na prvý pohľad ide len o symbolický poplatok, v prípade subjektov intenzívne využívajúcich závlahy by mohol znamenať ročné zvýšenie nákladov o 20.000 až 30.000 eur.

Pripomenul, že intenzita a rozsah zavlažovania totiž závisí od vývoja poveternostnej situácie, ktorý sa nedá vopred predvídať. Okrem toho poľnohospodárov zaťažuje prevádzka a údržba zavlažovacích zariadení, nehovoriac o nákladoch na spotrebovanú energiu, ktoré takisto nie sú nízke.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
5. júl 2014 18:31

Je to absurdita slovenská politická demencia spoplatňuje vodu, ktorou poľnohospodári v čase sucha zavlažujú svoje polia. Na druhej strane ak ju nebudú používať naši južní susedia ju radi použijú na zavlažovanie svojich polí a dovezú nám na trh zeleninu a ovocie nakoľko skoro všetka voda odchádza z územia SR cez… Celý komentár »