Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

SZRB poskytla úvery na pôdu vo výške 16 miliónov eur

SZRB poskytla úvery na pôdu vo výške 16 miliónov eur
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Na nákup poľnohospodárskej pôdy za zvýhodnených úrokových podmienok v rámci projektu Moja pôda schválila Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) za necelý rok od júla 2013 do júna 2014 celkom 97 úverov v objeme 16,18 milióna eura.

„Banka poskytla už viac ako 80 % z pôvodne vyčlenených 20 miliónov eur, úver poskytuje naďalej za rovnakých podmienok. Malá úprava sa týka predkladania zákonom stanovených príloh ku kúpnej zmluve v závislosti od druhu pozemku alebo nadobúdateľa pozemku,“ informoval Martin Hrušovský z odboru prevádzkových služieb SZRB.

Počas krátkej účinnosti nového zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, od 1.6. 2014, SZRB výrazné zmeny z hľadiska záujmu o tento úver nezaznamenala.

„Banka má svoje predstavy o ďalšom vývoji z hľadiska vyčlenenej finančnej čiastky, v prípade pretrvávajúceho záujmu je pripravená po dohode s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka navýšiť uvedený objem prostriedkov a tak zostať stabilným partnerom poľnohospodárov,“ povedal Hrušovský.

Pripomenul, že SZRB financuje tento projekt výlučne z vlastných zdrojov, bez spoluúčasti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPaRV) SR.

Projekt pod názvom Moja pôda rozbehla SZRB a MPaRV v polovici minulého roka. Agropodnikatelia mali možnosť získať úver na nákup poľnohospodárskej pôdy od jej vlastníkov, aj na skupovanie spoluvlastníckych podielov za výhodných podmienok. Pôžička sa spláca maximálne 15 rokov, minimálna výška úveru je 3000 eur a maximálna 330.000 eur, pričom na financovaní nákupu sa žiadatelia podieľajú minimálne sumou vo výške 15 % z objemu úveru. V prípade, že farmár úver nebude môcť ďalej splácať, pôdu predá za cenu poskytnutého úveru.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments