Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Živočíšna výroba

Zo slovenského mlieka „tečú“ v Maďarsku nervy

Zo slovenského mlieka "tečú" v Maďarsku nervy
insert_photoarchív poľnoinfo.sk - proti nízkym cenám protestovali v roku 2009 aj slovenskí roľníci

Takmer 300 škatúľ litrového balenia mlieka pohádzali dnes maďarskí producenti na parkovisko jedného z obchodných reťazcov v Budaörsi na protest proti dovozu veľkého množstva lacného mlieka pochybnej kvality zo zahraničia.

Podľa maďarskej verejnoprávnej televízie Duna TV v uplynulých týždňoch regály obchodov v Maďarsku zaplavilo množstvo mlieka pochybného pôvodu. Farmári protestovali nielen v okrajovej časti Budapešti, ale aj na iných miestach krajiny.

„Tovar v nevídanom množstve prúdi najmú z Poľska, Slovenska, Česka, Rakúska a Nemecka. Dovezené mlieko predávajú v obchodoch podstatne lacnejšie než kvalitné maďarské mlieko,“ uviedol šéf výboru protestujúcich Imre Hegedüs.

Podľa jeho slov v súčasnosti od maďarských producentov vykupujú liter mlieka za 100 forintov (0,324 eura), od slovenských za 103 forintov.

„Napriek tomu mlieko dovezené zo Slovenska predávajú o 50 – 70 forintov lacnejšie,“ dodal.

Maďarský agrárny rezort prisľúbil, že voči tomuto trendu zasiahne. Situáciu spôsobil podľa ministerstva prebytok mlieka v Európe a ilegálny dovoz, v rámci ktorého dovozcovia neplatia DPH.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk - proti nízkym cenám protestovali v roku 2009 aj slovenskí roľníci

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Predchádzajúci článok
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
agrarnik zHN
agrarnik zHN
13. júl 2014 16:03

,, takto chorý oligarchický kapitalizmus postavil proti sebe roľníkov“ Divide et impera platí – Machiavelliho výrok sa uplatňuje proti roľníkovi v rámci chorľavej EÚ. Finančné skupiny chemickou a technologickou alchýmiou s požehnaním Bruselskej hydry útočia na maďarského roľníka. Dnešné slobodné trhové priestoru sú charakteristické aj heslom silnejší berie a slabší… Celý komentár »