Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Premiér potvrdil platby za závlahovú vodu

Premiér potvrdil platby za závlahovú vodu
insert_photoÚrad vlády SR

Tohtoročná úroda je nádejná. Povedal to včera (štvrtok, 10. júla) predseda vlády SR Robert Fico po stretnutí s poľnohospodármi v okrese Komárno.

Premiér navštívil spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomírom Jahnátkom a predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milanom Semančíkom Poľnohospodárske družstvo Sokolce, kde sa oboznámil so stavom žatevných prác a aktuálnou situáciou v poľnohospodárstve.

Ako Fico uviedol, svojou účasťou na dnešnom stretnutí chce vyjadriť svoju veľkú podporu poľnohospodárom.

„Odmietam ironické poznámky na adresu tohto rezortu, práve naopak, musíme urobiť všetko pre to, aby miera potravinovej bezpečnosti bola čo najvyššia,“ zdôraznil premiér s tým, že poľnohospodárstvo nie je len iba výroba potravín, ale zamestnávanie ľudí, tvorba krajiny.

Zdôraznil, že tento sektor sa nesmie opomínať, ale treba mu vyslovovať plnú podporu.

Na krátkom mítingu predseda vlády skonštatoval, že na základe vyjadrení farmárov je tohtoročná úroda dobrá.

„Môže to spôsobovať tlak na znižovanie cien komodít na trhu, to však automaticky neznamená pre našich obchodníkov a predajcov, aby znižovali ceny výrobkov,“ upozornil.

Je nesmierne rád, dodal, že Poľnohospodárske družstvo Sokolce udržalo široký rozmer výroby, že sa nesústreďuje iba na rastlinnú výrobu, ale venuje sa aj živočíšnej výrobe, pričom hľadá atraktívne cesty ako sa viac priblížiť k zákazníkom.

„Som presvedčený, že po nástupe našej vlády sa zlepšila v poľnohospodárstve atmosféra. Komunikácia má úplne iný charakter. Minister rezortu sa stretáva s odborníkmi, využije na to aj dnešný deň,“ priblížil Fico.

Pripomenul, že v predchádzajúcom období sa prijali rôzne významné opatrenia a rozhodnutia.

„Niekedy sa stane, že niektorí poslanci urobia zmätky, ale všetko sa dá riešiť. Som človek, ktorý pochádza z vidieka, pre mňa žatva bola vždy veľkým zážitkom. Kto ironizuje, nech si sadne na traktor a pracuje v horúčavách,“ podotkol.

Priznal, že počas rozhovorov sa spomenul problém zdaňovania pozemkov.

„Netýka sa to vlády. V tomto prípade je to vzťah miest, obcí a poľnohospodárskych foriem, ktoré podnikajú v katastri danej obce. Musíme nájsť nejaké rozumné riešenie a prijať zákon, ktorý zabráni zdražovaniu poľnohospodárskych výrobkov,“ vysvetlil.

Podľa jeho ďalších slov sa treba zaoberať aj problematikou zavlažovania.

„Chcem uistiť poľnohospodárov, že voda bude zadarmo do 15.000 kubických metrov, nad 15.000 za symbolickú cenu,“ povedal Fico. 

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: Úrad vlády SR

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments