Zadajte hľadaný výraz

Z ekonomiky Zaujímavosti

Český agrosektor vykázal zisk 600 mil., náš stratu 6 mil.

Slovenské poľnohospodárstvo v roku 2013 vykázalo stratu 6,3 milióna eur, kým v roku 2012 evidovalo zisk na úrovni 35 miliónov eur.

Výnosy sa vlani medziročne znížili o 20,3 % na 1,883 miliardy eur a náklady poklesli o 18,8 % na 1,889 miliardy eur. Vyplýva to zo Správy agrorezortu o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2013.

„Výnosy dosiahli úroveň 1,883 miliardy eur, čo bolo o 479,8 milióna eur menej ako pred rokom. Bolo to ovplyvnené nielen nižšou produkciou najmä komodít rastlinnej výroby, ale aj pokračujúcim dovozom komodít živočíšneho pôvodu, a to nielen doplnkových sortimentov a takých komodít, ktoré sú slovenskí poľnohospodári schopní vyrobiť,“ priblížilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Dovozom hotových potravinárskych výrobkov a zvyšujúcim sa vývozom prvotných poľnohospodárskych surovín sa podľa ministerstva oslabuje poľnohospodárska výroba, čo prispieva k poklesu zamestnanosti a k zníženiu podielu domácej produkcie na slovenskom trhu.

Tržby za predaj vlastných poľnohospodárskych výrobkov dosiahli úroveň 1,516 miliardy eur, z toho za predaj rastlinných výrobkov 804,9 milióna eur a živočíšnych výrobkov 710,7 milióna eur.

„Medziročný pokles tržieb o 4,3 % súvisel najmä s poklesom tržieb za rastlinné výrobky o 10,9 %, pretože tržby za živočíšne výrobky vzrástli o 4,3 %,“ informoval rezort pôdohospodárstva.

V početnosti podnikov dominovali podľa MPRV ziskové podniky s podielom 64 %, ktorý sa medziročne znížil o 9 percentuálnych bodov (p. b.).

„Výška výsledku hospodárenia prepočítaná na podnik dosiahla v priemere 5000 eur straty. Pretrvávali rozdiely vo výsledku hospodárenia medzi podnikmi v rozdielnych prírodných podmienkach a v právnych formách,“ dodal agrorezort v správe.

Podľa informácií Českého štatistického úradu, dosiahlo tamojšie poľnohospodárstvo v roku 2013 zisk vo výške 609 miliónov eur (16,7 mld. Kč). Oproti roku 2012 sa zvýšila produkcia poľnohospodárskeho odvetvia na 4,66 miliardy českých korún, čo je nárast o 4,7 percenta.

Hodnota rastlinnej produkcie dosiahla 2,72 miliardy Kč a hodnota živočíšnej produkcie 1,71 miliardy Kč. Zvyšok poľnohospodárskej produkcie tvorila práca vykonávaná dodávateľsky a produkcia nepoľnohospodárskej činnosti.

Autor článku: TASR a poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments