Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Žatvu prerušujú časté zrážky

Žatvu prerušujú časté zrážky
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Žatva je v Slovenskej republike stále len v počiatočnom štádiu, takže z doteraz získaných výsledkov sa nedajú vyvodzovať ďalekosiahle závery.

K pondelku 14.7. bolo pokosených asi 35 % pestovateľských plôch repky, ale len desatina výmery pšenice. Ako ďalej vyplýva z monitoringu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), priemerná hektárová úroda pšenice vychádza z doterajších regionálnych hlásení na 4,96 tony a repky na 3,54 t, ale v ďalšom období sa bude pravdepodobne znižovať, pretože sa budú zbierať menej kvalitné plochy s nižšou produkciou pestovaných plodín.

Zberové práce sa zatiaľ vykonávajú len na juhozápadnom, južnom a juhovýchodnom Slovensku. Regionálne priemerné hektárové úrody sa pohybujú v rozpätí od 3,5 t/ha do 6,4 t/ha u pšeníc a od 2,6 t/ha do 4,29 t/ha u repky.

V trnavskom regióne vo viacerých významných poľnohospodárskych podnikoch znížili premnožené hraboše na poliach očakávané úrody letných plodín o 30-50 %. Regionálne poľnohospodárske a potravinárske komory zo severného Slovenska avizujú štart tohtoročnej žatvy na koniec júla, prípadne začiatok augusta. V oblasti stredného Slovenska dochádzalo v predchádzajúcom týždni v dôsledku zrážok k podmáčaniu porastov a lokálne búrky spôsobili na niektorých miestach ich poľahnutie. Úroda obilnín bude z hľadiska množstva síce možno vyššia ako vlani, ale daždivé počasie má negatívny vplyv na ich kvalitu, ktorá sa znižuje.

„Pestovateľov nemôže naďalej tešiť nízka úroveň cien, ktoré im ponúkajú obchodní partneri za tohtoročnú úrodu“, povedal predseda SPPK Milan Semančík.

„Napríklad v prípade potravinárskych pšeníc sa momentálne nákupné ceny pohybujú na úrovni 140-150 eur za tonu, čo je zhruba o 30 eur menej ako vlani“.

Poľnohospodári, ktorí nie sú odkázaní na speňaženie úrody hneď po jej zbere, preto podľa M. Semančíka budú s predajom plodín vyčkávať až dovtedy, kým sa na trhu nevygenerujú stabilnejšie ceny. Nejasný je vplyv dočasne povolených ukrajinských bezcolných dovozov na vnútorný trh. Hoci Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR avizuje prísne fytosanitárne kontroly na ukrajinsko-slovenskej hranici, poľnohospodári sa obávajú, že obilie z tejto krajiny k nám môže prichádzať okľukou cez Poľsko alebo Maďarsko.

Autor článku: Stanislav Nemec - SPPK
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments