Zadajte hľadaný výraz

Z domova Zaujímavosti

Keď si prax podá ruku s organizáciami v agrosektore

Keď si prax podá ruku s organizáciami v agrosektore
insert_photoautor: Letecký pohľad na chotár a hospodársky dvor PD Očová, ostatné foto: 2 x P. Lacina, 4 x autor

Prepojiť poľnohospodárstvo s inštitúciami, ktoré bez prvovýroby nemajú zväčša opodstatnenie je zaklínadlo, ktorým sa čaruje vždy vtedy, keď svetlo sveta uzrie opatrenie, ktoré šuští papierom viac, ako si roľník, ktorého neživý vyplňovanie formulárov, praje.

Kroky k tomu, aby poľnohospodári nemali pocit, že sú ostrovmi v mori inštitúcií už štrnásť rokov razí aj súťaž o Najkrajší chotár. Tento rok sa ešte vo väčšej sile členovia hodnotiacej komisie vybrali k hospodárom na pôde na celom území Slovenska.

„Pôvodné zloženie komisie sme tento rok rozšírili o odborníkov z Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a o zástupcu spoločnosti Kärcher, ktorá je hlavným partnerom súťaže. Tradičnými členmi hodnotiteľskej komisie sú zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Slovenskej agentúry životného prostredia, Agroinštitútu, Vidieckeho parlamentu a Klubu poľnohospodárskych novinárov,“ hovorí Soňa Ludvighová, podpredsedníčka poslednej menovanej inštitúcie.

Pohľad na desiatky úľov na pozemkoch SEMA HŠ Sládkovičovo

Členovia komisie od 23. júna navštívili trinásť prihlásených spoločností. Scenár návštev bol veľmi podobný. Zoznámenie s hospodárstvom začínalo za kancelárskym stolom, kde manažment podniku postupne odkrýval výrobný program, históriu, ale aj aktivity súvisiace s rozvojom vidieka.

Po približne hodine si komisia mohla počuté, porovnať s realitou. Návšteva hospodárskych dvorov a polí odkryla, na čo sú naši gazdovia hrdí, ale i to, čo by chceli do budúcich rokov zmeniť. Hospodárske dvory už dávno nesúvisia len s rozvojom poľnohospodárskej prvovýroby, ale prekypujú aj aktivitami, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie zamestnanosti a tým aj zatraktívnení vidieka. Spracovanie mliečnych výrobkov, bitúnky mladých býčkov, ktorých kvalitu môže ochutnať aj slovenský spotrebiteľ, bioplynová stanica, ktorá využíva maštaľný hnoj, krytý tenisový kurt a sqashové ihrisko, ktoré sa ocitlo v bývalom sklade, vlastné predajne, reštaurácie, alebo atraktívny penzión, ktorý prevádzkuje poľnohospodárske družstvo.

Členovia komisie súťaže s predstaviteľmi hostiteľských podnikov

Za spoluprácu s inými subjektmi, uplatňovanie politiky rozvoja vidieka, alebo krajinotvorné prvky mohol hodnotený subjekt získať v záverečnom hodnotení tridsať bodov z maximálne možných sto.

Poľnohospodárske múzeum na hospodárskom dvore PVOD Madunice.

Ďalších dvadsať bodov pripadalo na výrobné, prevádzkové a skladovacie priestory v ktorých podnik hospodári. Na ich čistotu, usporiadanie, ale napríklad aj takú drobnosť, akou sú udržiavané trávnaté plochy v areáloch. Členovia komisie si všímali na hospodárskych dvoroch aj ich rozvoj. Pokiaľ na západnom Slovensku sme chválili inštalované filtračné zariadenia, ktoré zlepšili pracovné podmienky zamestnancov, neďaleko Zvolena zaujali mliečne roboty, ktoré stabilizovali hospodárenie podniku. V Tvrdošíne otvorili brány podniku študentom a tí sa pod rukami skúsených mechanizátorov učia na strojoch, s ktorými na tamojšej strednej odbornej škole nedisponujú.

 

Členovia komisie v rozhovore s Bálintom Pémom z Patiniec

Väčšinu členov komisie ale zaujímalo to, ako hospodárenie podniku vyzerá na miestach, kde sa bežne ocitne návštevník, alebo prenajímateľ pôdy. Aký dojem má z využívania poľnohospodárskej pôdy, upravenosti medzí, či sa v katastri hospodárenia nachádzajú degradované plochy, v akom stave sú poľné cesty, alebo ako hospodári z marginálnych oblastí bojujú proti samonáletom drevín a tým udržujú hranicu svojich lúk a pasienkov. Za túto oblasť mohli poľnohospodárske podniky získať ďalších 50 bodov.

Členovia komisie sa na záverečnej porade, ktorá sa konala tento týždeň na hornej Nitre zhodli, že aj aktuálny ročník bude na hodnotenie podnikov zložitý. V minulom roku rozdiel medzi prvým a tretím podnikom bol len 0,8 boda! Súťaž nemá jasných favoritov. Vplýva na to aj rôznorodosť komisie, ktorej pohľady na jednotlivé kritéria sú rozdielne. To čo niekto hodnotí prísnejším okom, iný člen komisie nevníma ako nedostatok a všíma si niečo úplne odlišné.  Nikto ale nemôže niekoho zámerne poškodiť, alebo zvýhodniť. Pri každom podniku sa najvyššie a najnižšie udelené bodové hodnotenie nezapočítava do priemerného hodnotenia podniku.

Predsedníčka družstva v Sklabini s Karolom Herianom

Žiadny z členov komisie ale takýto záujem nemá. Skôr je vďačný, že podnik pred ním odkryje svoje hospodárenie a podelí sa o skúsenosti, radosti a starosti, ktoré sprevádzajú hospodárenie na pôde. Pri návštevách našich gazdov to ale platí aj opačne. Peter Lacina z SPPK neraz zabrúsi k témam, ktoré priamo súvisia s agendou našej celoslovenskej Komory, Richarda Stiffela z Agroinštitútu zväčša zaujíma kvalita pasienkov a logistika ich zberu, Karol Herian, ktorý tento rok pôsobil ako náhradník Vidieckeho parlamentu a navštívil s nami tri podniky, hovoril s poľnohospodármi o programe výroby syrov. Veľkým spestrením boli zástupcovia Technickej fakulty SPU v Nitre. Neraz sa stratili z dohľadu a my sme až časom zistili, že sa nachádzajú v dielňach a diskutujú s mechanizátormi.

Súťaž o najkrajší chotár je dlhodobou aktivitou a členov komisie teší, že podnikom akoby viac záležalo, aby boli úspešné nie len ekonomicky, ale aj tým, aké pracovné prostredie vytvárajú a ako pôsobia na verejnosť.

Autor článku: Juraj Huba - autor je členom hodnotiteľskej komisie Najkrajšieho chotára
Zdroj obrázku: autor: Letecký pohľad na chotár a hospodársky dvor PD Očová, ostatné foto: 2 x P. Lacina, 4 x autor

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments