Zadajte hľadaný výraz

Legislatíva Z domova

Vlastníci ponúkajú pôdu cez register

Vlastníci ponúkajú pôdu cez register
insert_photoarchív poľnoinfo.sk

Register zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku na Slovensku sa postupne napĺňa.

Ponuku vlastník pozemku nemusí zverejňovať, ak o pôdu má záujem podnikateľ, ktorý vykonáva podnikateľskú činnosť priamo v obci, v katastri ktorej sa pozemok nachádza.

„V takom prípade môže kúpiť od vlastníka poľnohospodársky pozemok priamo, bez ponukového konania v registri. Ak má však záujem o kúpu pozemku v obci susediacej s obcou, kde vykonáva činnosť, alebo v inej obci, než je susedná obec, môže svoj záujem o kúpu pozemku uplatniť len prostredníctvom registra a písomne u predávajúceho,“ upozornila hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Radka Kulaviaková.

Rozhodujúce pritom nie je to, kde má podnikateľ miesto podnikania alebo sídlo. „Rozhoduje, kde skutočne vykonáva poľnohospodársku výrobu na pozemkoch, ktoré vlastní, alebo ktoré má prenajaté.“

Záujem o pôdu vyznačí v Registri zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorý je na webovej stránke Ministerstva pôdohospodárstva.

„Písomne potom osloví vlastníka najneskôr do 5 dní od skončenia ponuky v registri a pred uzavretím zmluvy o prevode vlastníctva požiada príslušný okresný úrad o vydanie osvedčenia, že plní podmienky nadobudnutia vlastníctva pozemku. Toto osvedčenie je potom prílohou k zmluve o prevode vlastníctva,“ doplnila Kulaviaková.

Podmienkou nadobudnutia poľnohospodárskeho pozemku od 1. 6. 2014 je, že záujemca má na území SR trvalý pobyt alebo sídlo firmy najmenej desať rokov pred uzavretím zmluvy a zároveň, že podniká alebo pracuje v poľnohospodárstve najmenej tri roky. Pôdu môžu nadobudnúť aj mladí poľnohospodári, na ktorých sa povinnosť vykonávať poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky nevzťahuje. Mladý poľnohospodár však nemôže poľnohospodársky pozemok prenajať, predať ani darovať tri roky od jeho nadobudnutia.

Obmedzenie sa nevzťahuje na poľnohospodárske pozemky s výmerou do 2000 štvorcových metrov (m2), na pozemky evidované v katastri ako záhrady, ani na pozemky v zastavaných územiach obcí, či určené na iné, ako poľnohospodárske využitie, alebo ktorých poľnohospodárske využitie je obmedzené.

Majiteľ poľnohospodárskej pôdy na Slovensku môže pozemok bez obmedzení aj naďalej predať rodinným príslušníkom, príbuzným a blízkym osobám. Na predaj podielu jednému zo spoluvlastníkov potrebuje aj naďalej súhlas ostatných spoluvlastníkov pozemku. Rovnako aj ak chce svoj spoluvlastnícky podiel na pozemku, o ktorý sa delí s viacerými, predať podnikateľovi, ktorý tri roky podniká v poľnohospodárstve v obci, kde je pozemok evidovaný. Vo všetkých ostatných prípadoch musí ponuku zverejniť aj v registri a na úradnej tabuli v obci.

Register zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku sa postupne napĺňa, k dnešnému dňu (28. júla) je zverejnených 335 ponúk na predaj pôdy v rôznych lokalitách Slovenska. Majiteľmi požadovaná cena za štvorcový meter (m2) ornej pôdy sa pohybuje od 0,20 eura do jedného eura, v jednom prípade v obci Nová Dedinka požaduje majiteľ 4,50 eura. Register vedie Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na svojom webovom sídle https://pozemky.mpsr.sk.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: archív poľnoinfo.sk

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
europoslanec(myslim to vazne)
europoslanec(myslim to vazne)
30. júl 2014 23:11

slovaci nepredavajte podu cudzincom a neprenajimajte ak nemusite lebo narod ktory nevlastni podu nema buducnost, skuste ziskat podu vzahranici nikdy sa vam to nepodari nebudme hlupaci majme trosku hrdosti v sebe