Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z domova

Slovenský cesnak dostáva druhú šancu

Slovenský cesnak dostáva druhú šancu
insert_photopoľnoinfo.sk - Tomáš Baran tento rok vysial dva hektáre cesnaku

Už dlhšiu dobu slovenskí spotrebitelia krútia hlavami v obchodoch, keď zistia, že cesnak je dovezený z Číny. Slovensko je pritom jednou z ideálnych krajín na pestovanie cesnaku. Nízke ceny tejto zeleniny z dovozu neraz nižšej kvality vytlačil skutočný cesnak nielen z pultov predajní, ale aj z polí a záujmu pestovateľov.

No v posledných rokoch sa, zdá sa, začína karta obracať. Rozšíreniu pestovania cesnaku, ale aj certifikácii slovenskej komodity chce napomôcť občianske združenie Slovenský cesnak.

„V bývalom Československu boli v minulosti výmery nad tisíc hektárov. Slovensko malo okolo 600-700 hektárov, dnes je to 30-40 hektárov. Cesnak z Číny bol v istom období pred niekoľkými rokmi za pár korún a slovenskí pestovatelia nemali šancu mu konkurovať. Najväčším problémom je jeho odbyt. Nie je to tým, že by o slovenský cesnak nebol záujem, skôr sa nemôže dostať k spotrebiteľovi,“ hovorí prezident občianskeho združenia Slovenský cesnak Július Kráľ z Dolného Srnia.

Obchodné reťazce sa totiž držia svetovej výkupnej ceny, a tá je oveľa nižšia ako sú výrobné náklady slovenských pestovateľov. Okrem toho veľké obchodné reťazce dohadujú kontrakty na veľké objemy produkcie, čo slovenskí pestovatelia dodávajúci malé množstvá nie sú schopní zabezpečiť.

„Existovať cez našu obchodnú sieť je problematické. Menšie prevádzky alebo alternatívne trhy ako poznáme v Nemecku alebo vo Francúzsku, to zatiaľ u nás nie je,“ hovorí Július Kráľ.

Dnes časť spotrebiteľov vyhľadávajú kvalitné ovocie a zeleninu a tiež hľadajú možnosti ako si ich zabezpečiť. Slovenskí predajcovia preto ponúkajú svoju produkciu v rámci predaja z dvora, či predaje priamo z auta. Ako pripomína Július Kráľ, vyššia cena slovenského cesnaku je len relatívnym ukazovateľom. České a slovenské odrody cesnaku majú podľa odborníkov 5-11 násobne vyšší obsah silíc a účinných látok, čo znižuje aj množstvo potrebné na konzumáciu. Aj pre tieto vlastnosti sa slovenskí pestovatelia v združení Slovenský cesnak snažia ochrániť genofond cesnaku a chcú ho priamo ponúkať aj svojim novým pestovateľom. Dôležitá je aj certifikácia slovenského cesnaku  tak, aby sa čínsky cesnak nevydával za slovenský, a aby ten náš spotrebiteľ jasne identifikoval

„Preto riešime spôsob ako certifikovať slovenský cesnak, teda ako označiť cesnak dopestovaný pre spotrebiteľa. Každý, kto pestuje alebo predáva slovenský cesnak bude mať možnosť si ho dať certifikovať. Urobí sa kontrola na poli a zistí sa odhad úrody. A ak pestovateľ splní všetky požiadavky, získa certifikát, ktorý môže zverejniť pri každom predaji,“ hovorí Július Kráľ.

Tento systém sa pozdáva aj niektorým pestovateľom. Jeden z nich je aj Tomáš Baran, ktorý pri Trnave pestuje niečo vyše dva hektáre cesnaku.

„Myslím, že cesnaku sa u nás bude dariť. Pred rokom som skúsil vysadiť hektár, tento rok dva. A zistil som, že napriek veľkému podielu ručnej práce, ktorá mnohých pestovateľov odrádza, je táto komodita aj ekonomicky zaujímavá. Dnešné poľnohospodárstvo je pretechnizované, ručná práca prakticky vymizla. Vyberáme dva hektáre cesnaku tri dni, už to svedčí o tom ako pomaly práca postupuje. Okrem toho nasleduje ručné vyvesovanie, sušenie a čistenie. Takže celkom vynechávame chemickú ochranu, ktorá je spojená so strojovým spracovaním cesnaku,“ hovorí Tomáš Baran.

Autor článku: Karol Vŕbsky - spracované pre poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: poľnoinfo.sk - Tomáš Baran tento rok vysial dva hektáre cesnaku

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
7 Komentárov
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
Maximilian
Maximilian
3. august 2014 15:17

Keďže sa tu dorába cesnak iba v malom množstve tak si pestovatelia dajú za kvalitu aj riadne zaplatiť, a ako to tu chodi cena je stale na prvom mieste, ak by pestovatelia prehodnotili svoju cenotvorbu maju aj možnosť zväčšovať svoje plochy, bez toho sa budu hrať iba na svojom piesočku… Celý komentár »

Róbert Lipták
Róbert Lipták
4. august 2014 22:53

Je hanba si dať ako pestovateľ za mimoriadnu, osobitú kvalitu mojej práce poriadne zaplatiť. Sú ľudia až tak posadnutý virtuálnymi hodnotami a výkonmi, že platiť za reálny obraz odmietajú. Mám na to právo pýtať fair podmienky?

Mia
Mia
5. august 2014 20:33

Za kvalitu sa plati a tak je to v poriadku. Ak niekto tvrdi, ze je nieco pridrahe, ma samozrejme sancu vypestovat sam a ukazat, ze sa to da lacnejsie.

Anonym
Anonym
11. august 2014 12:14

Róbert hanba je že tvoj nepriaťel sů ľudia ktorý nemajů na tvoje predražené produkty a ktorý ti platia dotace zo svojich daní!Pestuj čínsku odruodu cesnaku !tím znížiš kvalitu a aj cenu a keďže ho němusíš voziť ces pól zemeguľe ovládněž s touto výhodou celkom svoj trh a tým kvalitným na… Celý komentár »

Mia
Mia
12. august 2014 11:16

Myslim, ze retazce su plne potravin pre chudobnych. Netreba este specialne pestovat. A este len budu v tejto obchodnej vojne s Ruskom.. Draha je praca (kvoli vysokemu danovemu a odvodovemu zatazeniu, byrokracii..) a nie sadbovy material. Dotacie pre slovenskych pestovatelov su kvapkou v mori oproti dotovaniu zapadnych farmarov- z tohto… Celý komentár »

Anonym
Anonym
12. august 2014 12:16

tak o čom je reč???nuž stará pesnička o dotovania záp.farmátov je treba ju doložiť a poronať tie kavpky s kvapkami našich nájmou platou aj tých daní a odvodou treba rakůskeho farmára !!myslím že radšej lepšie nič něvedieť

Maximilian
Maximilian
16. august 2014 22:34

Článok dal do povedomia, že sú tu pestovatelia cesnaku, každý má svoj recept na úspech alebo ako zvládnuť búrlivé vody trhového hospodárstva, jedine čas ukáže koľkí z nich vytrvajú a budú tu aj po 5 a možno dokonca aj po 10 rokoch. Pri cesnaku sa objavilo voľné miesto na trhu,… Celý komentár »