Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Ceny komodít klesajú aj podľa CBV

Včera (30. júla 2014) sa stretol Cenový burzový výbor (CBV) a zhodol sa na aktuálnych trhových cenách. Prinášame vám prehľad cien na západnom Slovensku, podľa CBV, s predpokladom vývoja do budúcnosti.

„Ceny obilnín naďalej mierne klesajú a u producentov pretrváva obava z ďalšieho poklesu. Počas žatvy na kvalitu pšeníc negatívne vplývali dažďové zrážky,“ hovorí Pavol Scholtz, predseda Burzovej komory Komoditnej burzy v Bratislave.

Aktuálna cena potravinárskej pšenice triedy E dosahuje 149,67 eur za tonu. Cena na strednom Slovensku je o tri eurá nižšia a na východe republiky až o 5 eur nižšia ako na sledovanom území. Ceny sú nižšie aj oproti stavu z pred dvoch týždňov. Vtedy podľa CBV dosahovali na západnom Slovensku 154,67 eur za tonu. Predpoklad o dva týždne ani o tri mesiace nehovorí o zmene ceny.

Kŕmna pšenica sa na západnom Slovensku obchoduje za 135 eur za tonu. Na východe je o päť eur lacnejšia. Ceny aj pri tejto komodite klesajú. Pred dvoma týždňami sa obchodovala kŕmna pšenica za 139 eur za tonu. Do budúcnosti nie je naznačená zmena cien.

Sladovnícky jačmeň je podľa informácií CBV obchodovaný za 177,75 eur za tonu. Východné Slovensko hlási cenu 170,75 eur za tonu. Aktuálna cena je o päť eur nižšia, ako tá z pred dvoch týždňov. Pri sladovníckom jačmeni je naznačený veľmi mierny nárast cien do najbližších týždňov.

Cena potravinárskej kukurice je 162,5 eur za tonu, čo je o päť eur viac ako na východnom Slovensku. Cena tejto komodity za ostatné dva týždne poklesla o 2,5 eur za tonu. Do budúcnosti nie je predpokladaná zmena cien.

Repka, ktorú už má väčšina poľnohospodárov pod strechou je aktuálne obchodovaná za cenu 308 eur za tonu. Pred dvoma týždňami cena presahovala 317 eur za tonu. CBV predikuje, že o dva týždne by mala cena dosiahnuť 310,17 eur za tonu.

Cena druhej najvýznamnejšej olejniny, slnečnice, je 276,25 eur za tonu. Hodnota je ustálená či v porovnaní s obdobím z pred dvoch týždňov, alebo s odhadom do budúcnosti.

Ostatné obilniny:

Hodnota pšenice potravinárskej triedy A je 145,33 eur za tonu.

Pšenica potravinárska triedy B je za 139,33 eur za tonu.

Pšenica špaldová sa speňažuje za hodnotu 270 eur za tonu.

Aktuálna cena potravinárskej raže dosahuje 121,67 eur za tonu.

Jačmeň kŕmny predávajú poľnohospodári za 139,75 eur za tonu.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
1 Komentár
Najlepšie hodnotené
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
View all comments
dežo
dežo
1. august 2014 18:27

nuž konečne sa ceny vracia k normálu