Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Zo sveta

Poľsko sa snaží presvedčiť USA, aby povolili dovoz ich jabĺk

Poľsko sa snaží presvedčiť úrady v USA, aby povolili dovoz jabĺk na americký trh z tejto najväčšej postkomunistickej ekonomiky v rámci Európskej únie.

Dôvodom je ruské embargo na poľské potraviny. Informovala o tom agentúra PAP.

Poľský veľvyslanec v USA Ryszard Schnepf sa už stretol so štátnym tajomníkom amerického ministerstva poľnohospodárstva Michaelom Scusom a požiadal ho o urýchlenie rozhodovacej procedúry.

Schnepf v tejto súvislosti uviedol, že Poľsko sa spolieha na podporu svojho spojenca – USA aj v oblasti obchodu, nielen obrany.

Podľa poľského veľvyslanca, keďže aj USA zasiahli ruské sankcie, mohli by mať väčšie pochopenie pre problémy, ktoré ruský zákaz spôsobil Poľsku.

Dodal, že Scuse nevylúčil možnosť, že USA vyhovejú Varšave a urýchlia celú procedúru rozhodovania. Poľskí predstavitelia by sa mali stretnúť sú zástupcami amerického úradu, ktorý má na starosti vydávanie licencií na dovoz potravín už 18. augusta.

Americký trh je zatvorený „pred jablkami“ z Európskej únie už celé roky. Jedinou výnimkou sú talianske jablká a hrušky. Poľsko by mohlo do USA vyvážať aj zeleninu, napríklad papriku či brokolicu, dodáva agentúra PAP.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments