Zadajte hľadaný výraz

Ceny komodít Z ekonomiky

Spotrebiteľské ceny klesali aj v júli

Vývoj spotrebiteľných cien ostal v júli rovnaký ako v predchádzajúcom mesiaci. Oproti predchádzajúcemu mesiacu ceny klesli o desatinku percenta a rovnako o desatinu percenta boli v priemere nižšie ako pred rokom.

V porovnaní s našimi odhadmi stagnácie cien tak na mesačnej ako aj medziročnej báze to bolo teda mierne prekvapenie smerom nadol.

Nadol klesla aj celková inflácia v Eurozóne, na nové historické minimum 0,4%. Naopak, u našich západných a južných susedov, inflácia v júli prekvapila smerom nahor, očakávania boli prekonané zhruba o dve desatinky percenta: V Česku medziročná inflácia poskočila na 0,5% (z 0,0% v júni), v Maďarsku na 0,1% (z -0,1% v júni). Hoci dôvody pre rast cien v týchto krajinách boli v júli rôzne (v Česku rástli najmä ceny potravín, v Maďarsku ceny palív a služieb), kvôli oslabovaniu tamojších mien sa zdá, že deflačné riziko u oboch sa pre zvyšok roka výrazne znížilo.

Aj na Slovensku predpokladáme, že inflácia sa postupne ku koncu roka prehupne späť do kladných čísel. Čistá inflácia, teda inflácia očistená o regulované ceny (ktoré klesajú medziročne o 0,7%) a ceny potravín (ktoré v júli prehĺbili medziročný pokles o desatinku na -1,8%) ostala aj v júli v kladných hodnotách, konkrétne +0,5% a v priemere za prvých sedem mesiacov roka bola na úrovni 0,3%. Keď pominú bázické efekty regulovaných cien energií a potravín očakávame, že celková inflácia by sa mala priblížiť práve tejto čistej inflácii. V priemere za celý rok by tak priemerná miera inflácie mala dosiahnuť +0,2%, čo však bude výrazne menej ako 1,6% v minulom roku.

Autor článku: Zdenko Štefanides - hlavný analytik VÚB
Zdroj obrázku:

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments