Zadajte hľadaný výraz

Rastlinná výroba Z ekonomiky

Ceny rastlinných komodít pravdepodobne neporastú

Ceny rastlinných komodít pravdepodobne neporastú
insert_photoJozef Rebro (druhý sprava) počas Diskusných okrúhlych stolov na Agrokomplexe 2012

Na repku a pšenicu sa pozornosť poľnohospodárov sústreďuje najčastejšie. Aktuálny rok bol v mnohom protichodný. Pokiaľ prvá polovica žatvy nabádala k optimizmu z rekordných úrod, druhú zastavili zrážky a kvalita produkcie klesala minimálne tak prudko, ako poklesli aj ceny komodít.

„V Európe zaznamenávame rekordné úrody repky a hustosiatych obilnín. Podobná situácia je aj za Atlantickým oceánom, keď aktuálna správa USDA informuje, že aj tu sa urodí viac sóje, pšenice, ale aj kukurice, ako sa predpokladalo. To sa samozrejme prejavilo na poklese cien,“ hovorí Jozef Rebro, konateľ spoločnosti Arimex Bratislava, ktorá sa zaoberá nákupom a predajom poľnohospodárskych komodít.

Podľa informácií Jozefa Rebra je úroda pšenice v Európskej únii oproti minulému roku vyššia o 7 až 8 percent. Repky sa dokonca v Európe urodilo 23,5 milióna ton, čo znamená nárast produkcie o 13 percent oproti minulému roku.

„Celá situácia na trhu so pšenicou sa utrasie až vtedy, keď budeme vedieť okrem objemu úrody aj jej kvalitu a teritoriálne rozloženie,“ hovorí Jozef Rebro a myslí tým najmä obavu z nedostatku potravinárskej pšenice.

V júli 2014 boli úhrny zrážok podľa meteorológa Milana Lapina na celom území Slovenska dosť rozdielne, ale väčšinou vysoko prevyšovali dlhodobý priemer. Na celom Slovensku dosiahol úhrn zrážok 153 mm, čo je 168 percent dlhodobého priemeru.

„V druhej polovici žatvy nastala situácia, že sa začala zberať potravinárska pšenica najmä s kŕmnymi parametrami. Cenové nožnice sa z tohto dôvodu otvorili o 20 – 25 eur za tonu v prospech pšenice s potravinárskou kvalitou,“ uviedol konateľ spoločnosti Arimex a upozornil, že okrem 12,5 percenta dusíka sa pri posudzovaní parametrov berie do úvahy aj pádové číslo a pekárenská kvalita.

„Tieto ukazovatele sa v minulých rokoch tak nezohľadňovali. Tento rok je preto náročný na analýzu,“ povedal J. Rebro.

Aktuálna cena kŕmnej pšenice na Slovensku dosahuje 120 až 125 eur za tonu a zotaveniu cien nenahráva ani situácia súvisiaca so sankciami Ruskej federácie na import výrobkov z Európskej únie.

 „Ak mliečna a mäsová produkcia nenájde uplatnenie na trhoch tretích krajín, bude to pravdepodobne časom znamenať pokles produkcie týchto výrobkov, čo sa prejaví aj v poklese spotreby obilnín a v ďalšom tlaku na cenu,“ hovorí Jozef Rebro.

Zotavenie cien obilnín môže v Európe priniesť zvýšenie objemu exportu obilnín do tretích krajín, ktoré predstavujú najmä štáty severnej Afriky, Iránu a Iraku.  

„Minulý rok sa do týchto krajín vyviezli rekordné množstvá produkcie. Doteraz udelené vývozné licencie sú oproti rovnakému obdobiu z minulého roka ale nižšie,“ uviedol Jozef Rebro.

V prípade repky je tlak na cenu podobný, na čo vplývajú samozrejme rekordné úrody repky v Európe. Dôkazom je aj Slovensko, kde sme zaznamenali vôbec najvyššie úrody v histórii. Podľa dispečingov SPPK je úroda repky na úrovni 3,68 tony, čo je o 1,41 tony z hektára viac, ako päťročný priemer.

„Cena repky momentálne na parížskej burze dosahuje približne 322 eur. Regionálne prémie, ktoré znižujú cenu repky podľa MATIF, sa pohybujú na úrovni 25 eur za tonu. Reálna cena repky na Slovensku je pri exporte maximálne 300 eur za tonu. Na východnom Slovensku je cena nižšia o 10 – 15 eur za tonu,“ hovorí o najpestovanejšej olejnine J. Rebro.

Nadpriemerné úrody sa očakávajú aj pri kukurici, ktorá mala ideálne poveternostné podmienky vo všetkých fázach rastu.

„Na cenu kukurice bude mať vplyv úroda v USA. Predpoklad hovorí o produkcii na úrovni 359 miliónov ton, pričom minulý rok úroda dosiahla  277 miliónov ton. Z tohto dôvodu očakávam, že sa cena kukurice na Slovensku bude pohybovať v závislosti od regiónu v intervale od 105 do 120 eur za tonu,“ informuje Jozef Rebro.

Autor článku: Juraj Huba - poľnoinfo.sk
Zdroj obrázku: Jozef Rebro (druhý sprava) počas Diskusných okrúhlych stolov na Agrokomplexe 2012

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments