Zadajte hľadaný výraz

Potravinárstvo Z domova

Na Agrokomplexe rezonujú obavy zo zákazu dovozu potravín

Na Agrokomplexe rezonujú obavy zo zákazu dovozu potravín
insert_photoAgrokomplex - výstavu otváral aj exprezident I. Gašparovič.

Aktuálne dianie vo svete a najmä rozhodnutie Ruskej federácie o zákaze dovozu potravín z krajín Európskej únie do Ruska rezonujú na tohtoročnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstave Agrokomplex, ktorá sa dnes začala v Nitre.

Obavy presýteného trhu a z toho vyplývajúcich komplikácií sú hlavnou témou, ktorá v súčasnosti trápi prvovýrobcov i potravinárov.

“Napriek tomu, že vývoz poľnohospodárskych výrobkov a potravín do Ruska nie je z hľadiska našej krajiny rozhodujúci, niektoré firmy môžu mať problémy. Potvrdzujem, že niektoré poľnohospodárske firmy sa už na mňa obrátili s tým, že narazili na aktuálny problém zákazuvývozu potravín do Ruska,” povedal na otvorení výstavy premiér Robert Fico.

Zároveň skonštatoval, že oveľa väčšou hrozbou je pre Slovensko pretlak ponuky potravín a s ním spojená cenová destabilizácia prinášajúca porušenie dodávateľsko-odberateľských vzťahov, špekulatívne obchody a hygienické či bezpečnostné riziko z predaja potravín nízkej kvality.

“Vláda prijíma základné opatrenia smerujúce k zvýšeniu úradnej kontroly na každom stupni potravinového reťazca, aby sme eliminovali a minimalizovali negatívne ekonomické dopady na slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Budeme žiadať kompenzáciu vo vzťahu k strate exportných trhov, alebo k poklesu cien v dôsledku pretlaku potravín na európskom trhu,” konštatoval premiér.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek vyzval slovenských spotrebiteľov, aby podporili slovenských poľnohospodárov a potravinárov a nakupovali domáce potraviny.

“Tieto dni sú previerkou toho, ako sa Slovensko dokáže zomknúť. Vyzývam aj výrobcov a potravinárov, aby ctili dlhoročné obchodné vzťahy a obchodníkov, aby udržali cestu postupného zvyšovania podielu domácich výrobkov na trhu,” povedal Jahnátek.

Pripustil, že súčasná situácia a hrozba prebytku potravín na trhu môže mať likvidačné dôsledky pre ekonomicky slabšie krajiny, Slovensko nevynímajúc.

“Prijali sme základné opatrenia smerujúce k zvýšeniu úradnej kontroly na každom stupni potravinového reťazca s dôrazom na ambulantný predaj a predaj v pohraničných oblastiach, venujeme zvýšenú pozornosť prebaľovaniu a preznačovaniu potravín. Budeme vykonávať zvýšený monitoring na kvalitu a bezpečnosť potravín z hľadiska analytických ukazovateľov a včas informovať spotrebiteľa o rizikových potravinách a potravinových podvodoch. Zabezpečíme zvýšené monitorovanie situácie na trhu z hľadiska zvýšených dovozov a pohybov cien potravín,” konkretizoval prijaté opatrenia minister pôdohospodárstva.

“V prípade vážnych porúch na slovenskom trhu sme pripravení prijať aj mimoriadne opatrenia na jeho uzatvorenie,” povedal Jahnátek.

Tohtoročný 41. ročník medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex potrvá do 24. augusta. Predstavuje sa na ňom vyše 450 firiem  z vyše desiatich krajín.

Autor článku: TASR
Zdroj obrázku: Agrokomplex - výstavu otváral aj exprezident I. Gašparovič.

0 0 hlasov
Hodnotenie článku
Odoberať komentáre k tomuto článku
Upozorniť ma
guest
0 Komentárov
Inline Feedbacks
View all comments